Hem » Nu blir vi fattigare

Nu blir vi fattigare

Plötsligt efter 40 år stiger priserna betydligt mer än lönerna. Samtidigt dalar våra sparpengar med börsen. Och bostadspriserna pekar nedåt. År 2022 blir svensson betydligt fattigare. Något flera generationer aldrig upplevt. Och det tar en rad år att hämta igen.

Räntan stiger och börsen faller. Men det är bara en krusning på ytan. De vardagliga priserna för konsumtion stiger betydligt mer än lönerna. Det är dagens verkligt stora fråga. Många tappar i år köpkraft som motsvarar 1-2 månadslöner. Det kan ta lönerna flera år att hämta igen.

Ett tapp på 5% kanske inte låter så mycket, men de flesta har aldrig varit med om något liknande. Det är senast på 80-talet vi verkligen upplevde höga priser och löner som inte hängde med.

Är det en ekonomisk naturkatastrof? Detta undrar många unga. Men nej. Priser ska variera. Det är deras roll och hela natur. De ska ju fånga förändringarna i utbud och efterfrågan. Varierar de för lite är det också ett problem. Just nu varierar de väldigt mycket. Men det är bara just nu. Kanske 1-2 år till.

Vår uppenbara ovana vid prisökningar, beror på att de varit på fallrepet under senaste 40 år beror på att ekonomierna i västvärlden bromsat in, blivit mer global och även mer effektiv.

Sedan har den plötsliga pandemin överraskat oss, skapat oreda och tvingar upp flera olika priser. Precis enligt skolboken. Sedan ebbar pandemin och priserna ut. Marknaden brukar ju snart reparera tillfälligt höga priser.

Tål vi så varierande priser? Uppenbarligen har både företag och privatpersoner fått huvudvärk av berg och dalbanan. Vi får hoppas att priserna kulminerar just just nu. Det är flera bolag som menar det. Närmast månaderna vet vi mer.

Närmaste åren ska antagligen prisökningarna minska, från årets 8% till nästa års mer vanliga 2-3%. Däremot får vi inga löner som plåstrar över gapet. Utan -5% köpkraft kan ta fler år att komma ikapp. Därför behöver vi nu bli bättre på att hålla i våra pengar och begära mer av dem. Detta handlade även mitt Ted Talk i april. 17 min in i sändningen:

/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Adrian säger:

    Lite annorlunda ljud i skällan nu jämfört med för ett drygt halvår sedan https://claeshemberg.se/priserna-snart-ned-igen/ . Visserligen visste du/vi inte då att Ryssland skulle invadera Ukraina och att det därigenom skulle uppstå utbudschocker gällande en rad viktiga råvaror, däribland naturgas och vete, men fanns det ändå inte rätt tydliga indikationer när du skrev inlägget att tro att inflationen skulle öka avsevärt? Tex hade den amerikanska inflationen vid tidpunkten för ditt inlägg skjutit i höjden och i Sverige såg vi redan då högre energipriser som naturligtvis skulle leda till högre priser på i stort sett alla produkter eftersom det krävs vid framställningen. Du skrev också att ”redan är priserna på väg nedåt istället”. Du får gärna förklara vilka priser som är på väg nedåt för jag kan åtminstone inte se vilka varor/tjänster som detta skulle gälla för.

    /Adrian

    • Claes Hemberg säger:

      Hej Adrian. De priser som steg under pandemin var ju relaterade till brister i logistik och produktion. Jag pratade då med flera olika bolag inom industrin om stigande priser på allt från trä, till metaller och en rad insatsvaror. Samma bolag pekade då också på att kulmen var nådd. Priserna på flera av deras inköp var kraftigt på väg nedåt. Och de såg en normalisering i siktet. Sedan har anfallskriget mot Ukraina påverkat och försenats utvecklingen. Nu talar istället de breda analyserna om att priserna stiger 8-9 proc i år. Och 3-4 nästa år. Det pekar mot en normalisering på en dyrare nivå än tidigare. Där några priser naturligtvis faller när logistiken och produktionen fungerar bättre. Så fungerar alla marknader. Exakt vilka råvaror eller varor som faller i pris härnäst har jag idag ingen inblick i. Men låt oss återkomma när vi har en klarar sikt. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *