Hem » Äntligen fri

Äntligen fri

Sedan 33 år har jag suttit fången på Skandia. Efter ett dumt säljmöte i slutet på 1980-talet. Nu från 1 juli kan jag välja bort dyra avgifter och dåliga fonder. För mitt livs största sparpengar – pensionen. Att det skulle dröja över tre årtionden är ofattbart. Pinsamt för Sverige.

När jag fick ut mitt livs första lön fick jag också ett säljsamtal i luren. En ”rådgivare” föreslog en lösning där staten betalar halva mitt sparande. Säljaren Gustav bjöd på kaffe. Det blev mitt livs dyraste fika.

För jag fastnade i Skandias svarta låda. Med svinhöga avgifter, snävt urval av fonder, en sajt som inte inbjöd mig till att jämföra, förstå avgifter och förstå mitt urval. Ännu igår kunde jag på Skandia inte se hur urval har utvecklats i kronor, avgifter eller mot något index. En ogästvänligt svart låda. Dessutom har mina favoritfonder konsekvent plockats bort ur sortimentet.

Nu 1 juli 2022 har jag återfått rätten till mina egna sparpengar. Efter tre årtionden.

När jag räknade bara på Skandias avgifterna visade det sig att de tagit ut mer i avgift under alla år, än vad jag själv fått i tillväxt på mina pensioner. Ja, faktiskt flera 100 000 kronor i avgifter. Ändå kunde jag inte flytta. Horribelt. Oseriöst.

Att inte staten gripit in tidigare, ställt krav och krävt ett vederhäftigt konsumentskydd är för mig fullständigt obegripligt. (Att Skandia saknade etisk rakryggad och kundnytta är ett annat vanligt problem i just ”ömsesidiga bolag” styrda av tjänstemännens ego f ör allt.) Något som också staten missat att granska och ifrågasätta.

I min förra roll som sparekonom under 20 år… debatterade jag frågan om flytträtt med ett otal finansmarknadsministrar. Som alla var mer eller mindre hala och blundande. Som att de inte förstod medborgarnas intresse. Idag kan jag bara hoppas att alla dessa samtal faktiskt tryckte på frågan lite lite grann.

Så nu 1 juli har miljontals svenskar anledning att fira. Och flytta.

Jag flyttar mina pengar till en adress där jag kan välja noll avgift. Jag kan välja mellan hundratals fonder. Och jag får pedagogiskt stöd att jämföra innehav, förstå misstag och blir inspirerad till smartare val. Självklart när en tänker efter. Självklart när en får välja själv. Äntligen.

Hur väljer du rätt adress för din pension?/Claes Hemberg

8 kommentarer

 1. Manfred Baumann säger:

  Har flertalet gånger försökt flytta mina Traditionella försäkringar utan att lyckas. Försäkringsbolag har inga skruppel. De mjölkar sina sparare…kunder maximalt under alla år. Vi har lagar i vprt demokratiska Sverige som konfiskerar de egna surt förvärvade och hårdbeskattade småslantar i all oändlig tid.

  • Claes Hemberg säger:

   Manfred, kruxet med traditionella försäkringar är att där är dina pengar hårdare knutna till ett större kollektiv. Det gör att konstruktionen inte alls är lika fri. Men å andra sidan mer stabil. Förhoppningvis kan du välja själv för dina nya pengar? /c

 2. Jonas säger:

  Jag gjorde samma misstag 1995.
  Startade upp pension sparande hos Folksam…
  Räknade på att de får mer än jag betydligt mer…
  Ej flyttbar tyvär…

 3. Marie Töpel säger:

  Hej!
  Jag sitter i samma sits som du satt i fast jag blir 63 år i oktober.
  Har sparat Traditionell portfölj Skandia Liv sedan 1988-2012.
  Har själv aldrig placerat pengarna utan det har Skandia gjort.
  Kommer att få en garanterad del och återbäringsdel.
  Är det en bra idé för mig att flytta pengarna?
  Jag har flera miljoner i 2 försäkringar.
  Vänligen Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *