Hem » Fler 5-årsplaner tack

Fler 5-årsplaner tack

Att prata om framtiden gör många. När någon däremot uttrycker ”vår 5-årsplan…” blir jag genast extra intresserad. Det är ju bara med riktigt långa perspektiv vi kan åstadkomma verklig förändring. Nu sker det inom elektrifieringen av lastbilar.

Allt för många bolag gömmer sin affärsplan som en hemlighet i kassaskåp. Så att inte ens medarbetarna känner till innehållet. Inte konstigt att de i offentligheten högst kan blicka ett kvartal bort. Och missar den tåligheten som krävs för att skapa riktigt robusta långa förändringar.

Sedan finns de bolag som blickar flera år framåt och till och med årtionden framåt. De väcker inte bara min nyfikenhet, utan bygger förtroende för deras analys, ambition och även självdistans. Naturligtvis kommer varje fem-årsplan inte fungera i varje detalj, men internt märks hur det väcker ambitioner, lösningar och insikter årtiondet framåt. När andra harvar med kvartalsrapporter…

Einride är ett bra exempel på långsiktigt bolag. De har själv från dag ett år hösten 2017 jobbat med planer många år framöver. Inte bara för att de är visionära, utan för att de förändringar som de ska skapa, trycka i genom och åstadkomma sker över många herrans år.

Ett synsätt inom Einride som de även använder för att engagera och lyfta blicken hos sina kunder; som SKF, Oatly, Lidl, Electrolux, Siemens, Maersk, Carlsberg…

1) Först börjar en kund anlita enstaka el-lastbilar för att testa teknik, bygga el-kunskap och även el-kulturen. Ja, el-fordon är som bekant något helt annat. Här krävs samverkan med åkerier, mätning av data och laddstolpar och mycket mer. För att sedan kunna optimera och mer än halvera energiåtgången.

2) Efter några månader och kanske år av tester, lära in, lära känna och organisera el-övergången, så börjar kunderna rulla ut hela flottor med el-lastbilar. Det sker lokalt i Helsingborg, Göteborg, Mariestad eller Austin. För att på allvar koppla upp lastbilarna, lager och gods mot styrande tach-plattformar, som Einrides Saga, varifrån varje fordon, rörelse och aktivitet styrs sekund för sekund. Det är ju stora fördelen med el-fordon. De kan optimeras på riktigt. Fullt ut.

3) Nästa steg är att el-flottor rullas ut över regioner och hela länder. Komplexiteten ökar dramatiskt och i de olika stegen kombineras samtidigt olika former av el-fordon, olika former av självkörande, fjärrstyrning mm. 

Nu senast är det amerikanska bolaget Beyond Meat, som säger talar om sin 5-årsplan för elektrifiering av transporter. Tillsammans med Einride. Ja, två långsiktiga förnyare kan tillsammans åstadkomma påtaglig förändrings-fart.

Nästa steg är att offentliggöra detaljerna i 5-årsplanen. Då blir satsningen än mer övertygande. Den kommer säkert utveckla de tre steg i skissen ovan, men detaljerna kan varje gång lära oss mer och att förstå hur elektrifieringen förändrar vår vardag, på riktigt. Ja, det är nu det händer.

Vem blickar längst idag, säger du?/Claes Hemberg

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *