Hem » Undvik kaos

Undvik kaos

Boräntorna kostar snart 3 månadslöner. El och mat lär också bli fortsatt dyrare. Samtidigt växer strejker och demonstrationer runt om i Europa. Är det då rätt att ge exempelvis el-bidrag. För att undvika att oron växer till en svårtyglad tumult? 

I år blir svenskarna allvarligt fattigare. Första gången sedan flera årtionden kommer miljontals svenskar känna sig fattiga på riktigt. Då blev 100 000-tals arbetslösa. Idag behåller vi jobbet, men lönen trampar vatten. Bredden på krisen och oron kan därför snart växa till demonstrationer och strejker. Detta kan bli ett allvarligt kaos i samhället. För Svensson är uselt förberedd.

”Fel metod att ge bidrag”, ryter ett antal ekonomiska expert. Riv plåstret, säger de, och menar att Svensson måste få ta smällen med dyrare el, mat, räntor… Och glöm höjda löner, för då spär vi på den galna priskarusellen. Vi måste arbeta oss igenom dyra priser, säger ekonomerna. Skillnaden är att ekonomerna inte är folkvalda.

För stora delar av befolkningen har inga marginaler för att övervintra dyra priser. Trots årtionden med löneökningar har många valt att öka på kostnaderna och leva med nära noll marginaler. Därför har många inga stötdämpare alls.

Även om de prisökningarna kan dämpas under hösten så stiger boräntorna. För centralbankerna är mer trögrörliga. Så även om el, bensin och mat inte fortsätter stiga kraftigt, så exploderar närmaste kvartalen – den dyraste hushållsutgiften av alla – boräntan. Från i fjol 1,5% till det dubbla, kommer inte vara ovanligt.

I fjol betalade snittbolånaren 30 000 kr i boräntor varje år. (2 m i lån och 1,5% i ränta) Ungefär en månadslön. I år kan samma siffra bli både 60 000 och 80 000 kr. Frågan är vilka månadslöner som ska täcka dessa mörka hål.

Därför kan vintern 2022 bli en av dyraste i mannaminne. Med dyr el, dyr bensin, dyr mat och lägg till dyra boräntor. Då är det inte konstigt att politikerna famlar efter el-bidrag, som en slags tillfällig värktablett, som få svensson att övervintra, utan demonstrationer och strejker. För el-priset drabbar alla. Och boräntan kan politikerna inte påverka…

Nästa år kan vi hålla tummarna för att priserna på konsumtionsvaror slutar att stiga. De kan till och med falla tillbaka lite, även om bolån lär bli fortsatt dyra. Bidrag för el mm kostar samtidigt samhället dyra pengar i statliga lån. Men frågan är vad som gör mest ont? På kort sikt och lång sikt.

El-bidraget har kort effekt. Det gör inte svenskaren rikare om två år, när flera priser väntas vara fortsatt dyra. Men el-bidrag idag gör förhoppningvis svenskarna lite mer mentalt ödmjuka och rustade för de tuffare tider som kommer.

Stark oro har vi redan sett. I England ser vi i år breda demonstrationer och strejker. Att engelsmännen har Europas sämst isolerade hus är en annan historia. Fler upprörda demonstrationer har vi sett senaste åren mot dyra priser. Emot dyra bussbiljetter i Brasilien, dyrt bensin i Frankrike och dyrt mat i Kazakstan. Ja, starka reaktioner är inte alls konstiga. Frågan är bara hur politiker ska upprätthålla förtroendet för samhället och vår öppna ekonomi.

//claes hemberg

En kommentar

  1. Adrian säger:

    En sak är i alla fall säker och det är att vi svenskar står inför den största privatekonomiska prövningen sedan vår nationella finanskris i början av 90-talet. Den globala finanskrisen 2008 kan i sammanhanget slänga sig i väggen när det gäller negativa effekter på vår privatekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *