Hem » Priserna snart ned igen

Priserna snart ned igen

Priserna faller snart tillbaka. Räntan förblir låg. Det däremot inte bara ett gott besked. Tillväxten har uppenbara problem diskuterade vi på TV4.

Priserna är en hyfsad spegelbild av ekonomin. Stigande priser är vanligtvis ett tecken på en växande ekonomi. Men senaste två åren är det som bekant en pandemi-oro som stökat till ekonomin. Och då har priserna också stökat. Några har stigit kraftigt som el, trä och vitvaror. Mat är nära oförändrade. Men detta är inte nya tider.

Senaste årens höga priser betyder inte att de ska vara höga eller stiga för jämnan. De stora krafterna i ekonomin senaste årtionden; globalisering och digitalisering, gäller fortfarande. Pandemin gav bara ett tillfälligt pris-gupp, säger prognoserna nu.

Redan är priserna istället på väg ned. Lika naturligt som stök skapar priseroro så ger lite lugn också mer sansade priser. Riksbanken väntar sig att priserna kulminerar just i denna stund. Därför höjer de inte räntan. Utan väntar nu på att pandemin ska ebba ut. Sedan får de se, säger de. Antagligen höjer de räntan först om 3 år. Och då till ynka 0,19%. Vilket skulle öka på svenskarnas snittränta från dagens 1,6% till 1,8. Inget att yvas över.

Några oroas alltjämt för en pris-smitta från USA, där priserna stigit enormt mycket starkare. Men USAs ekonomi är väldigt annorlunda. De har också stimulerat mycket mer. Inte konstigt att priserna då sticker upp.

Framöver så ska omvänt stimulanser och priserna tunnas ut. Och huvudmotorn ska då istället vara den verkliga tillväxten. Där Sveriges och västvärldens tillväxt är bekymmersamt låg. Tillväxten har ju senaste årtiondena här sjunkit från 7% till idag bara 1-2 procent.

Vi svenskar tycks lägga det mesta av samhällets pengarna mest på gamla industrier och tjänster. Det skapar varken nytänkande eller tillväxt. Här behöver Magda och den politiska sfären tänk till. De politiker som gynnar nytänkande företag, branscher och forskning är de som bygger landet. Bara så får vi mer pengar över till vård, skola och omsorg.

Det är absolut inget fel på förvaltning. Ett moget samhälle behöver förvaltning. Men där skapas inte ny ekonomi. Utan förvaltningen måste hålla tillbaka ska att den växande ekonomi kan bidra, utmana och tänka nytt. Annars har vi snart noll välfärd att förvalta.

/Claes Hemberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *