Hem » Misstag – bra läsning

Misstag – bra läsning

I tider när många röster ropar hurra och hejja på, kan det var lugnande att läsa om hur missförstånd och oförstånd kommer igen. Har precis läst nya boken ”120 år…” med fakta, inblickar och citat ur Affärsvärldens lika långa resa.

Kruger & Tolls skapelse och krasch på 20-talet har sin givna roll. Refaat, Holstein och Birgersson heter andra fallena stjärnor. Som tänker och räknar på nya, häpnadsväckande och lockande sätt. I många fall har de goda idéer men på gaspedalen är de för aggressiva.

Sko-, varvs-, energi- och fastighets-branschen krisar i högt tempo. Konglomeraten kapsejsar. Särskilt fastigheter krisar ofta. Kanske är det just att tegelstenar och tak ges i sin massiva karaktär en övertro och övertillit.

Ja, hur har fastighetsbolagen inte rusat senaste åren? Trots att vi är i en stor omställning i handeln, städer, boende, industri… Hur ska fossila jättar som Volvo och Scania hinna styra om, innan kinesiska fordonsjättar rullar hit, de som kört elektriskt i över ett årtionde?

Den viktigaste lärdomen är kanske ändå att inte fastna vid en sanning, utan söka många, ibland motsägelsefulla fakta, världsbilder och framtidsplaner. Och ha tålamod. I Kreugers krasch, Fermenta och bankkraschen fanns det värden som återuppstod. Sopkvastarna blev ofta vinnare.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *