Hem » Miljön inte hot, utan jobb

Miljön inte hot, utan jobb

Ny flygskatt på extra 60 kr börjar idag gälla inom Europa… Detta kan miljöpessimisterna applådera. Men veckans historiska bidrag i energifrågan kommer ändå från Saudiarabien med sitt 1 000 kvadratkilometer solanläggning. Att vi kan lära av Saudi, förstår jag är jobbigt, men tänk om miljöfrågan istället handlade om att skapa smart energi och jobb, snarare än bakåtsträvande domedagsretorik. 

Senast månaden har jag träffat flera uppfinnare, forskare, tekniker och producenter i energisektorn. De är inte alls oroade för miljön, utan mer oroade för att Sverige missar det nu ångande energi-tåget.

Expertisen på miljöteknik är tydlig; det är närmaste årtiondet energifrågan kommer att ta elefantkliv framåt. Priserna på solpaneler, batterier, vindkraft mm rasar nu med full kraft.

Som på beställning offentliggjordes i veckan Saudiarabiens historiska satsning på solenergi. Något som miljöfolket i Sverige inte ens kommentera och ännu mindre berömt, noterar jag. Kanske får Saudis brister i demokrati och mänskliga rättigheter oss att blunda…

Frågan är nu vilka länder, regioner, bolag och städer som kommer ta för sig och gör en god affär av miljöfrågan. Ska Sverige spela mot eller med nästa våg av miljöteknik?

När jag pratar med erkända energi- och miljöanalytiker så pekar många på Kina. I Kina och Indien är satsningarna på solenergi ett viktigt svar. Tack vare dem sjunker nu priserna på solenergi i snabb takt.

Länder med stora befolkningar och som inte sitter fast i gamla tekniker kanske är mer benägna att titta framåt. Så sent som för en månad sedan öppnade i sydöstra Indien världens nu största solpanel-anläggning. 10 kvadratkilometer stor. Den som nu planeras i Saudi är 100 gånger större.

Så vart ska vi lägga våra pengar? På miljöpessimister brottas med sitt samvete, eller miljötekniker som letar lösningar och svar på gamla energigåtor. Alla som undrar vart framtidens jobb finns, skulle ju åtminstone börja leta här…

Ja, det finns en märklig domedags-retorik bland många miljöröster. Ingen människa tror väl att vi blir mer miljövänliga genom att gå baklänges mot framtiden och bo i grottor. Det måste ju vara moderna tekniklösningar som är svaret. Lägg till att här finns forskning, jobb, export och bättre miljö… allt-i-ett.

När jag föreläste för svenska företagsledare i förra veckan och diskuterade just energifrågan var det överraskande få som satt sig in i energi-omställningen från fossilt bränsle till el… Ja, det finns en hel del att göra här. Om vi ska agera och vinna på den oundvikliga förändringen, snarare än bromsa oss in i framtiden…

Bloggat om ENERGI

Vilken miljösatsning imponerar på dig?/claes hemberg

4 kommentarer

  1. Gunnar Stang säger:

    Hej Det är ett projekt som diskuterades för länge sedan , solcellsanläggningar från Saudi till Libyen och HVDC kabel till Europa . Ett problem har varit ersättning/ betalning till dom olika staterna

  2. Claes Hemberg säger:

    Gunnar, titta på länken så ser du att Saudi och Soft bank tecknade avtal i veckan. Nu ska de köra igång/c

  3. Andreas säger:

    Vad hindrar det offentliga (stat,landsting, kommun etc) från att investera i förnybar energi? Att reformera vattenkraften bemöts bara med käbbel, solpaneler kritisteras pga subvention och är inte särskilt förankrat hos invånarna (andelen som investerat i solpaneler) och vindkraften har långa ledtider och ökar i långsam takt. Varför mobiliserar inte Sverige och sätter upp djärva mål?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *