Hem » Tech trampar medvetet fel

Tech trampar medvetet fel

Kritiken mot Google och Facebook lär inte gå över i första taget. För vi har olika prioritet. ”USA fokuserar på pengar medan Europa förordar integritet”, skrev Tocqueville redan på 1830-talet. Det bäddar för en evig konflikt som då och då når domstol. I frågan är förresten Kina och USA mer allierade, än de själva vill medge. Vilket är ytterligare till européernas nackdel.

För 100 år sedan satte amerikanska oljebolag fart på USAs ekonomi. Familjerna bakom dem hette Rockefeller, Gettys… Och bilindustrin öppnade för ett hyperexpansivt 1900-tal. Så småningom ingrep amerikanska myndigheter och delade upp bland andra superjätten Standard oil.

Senaste årtiondena ser vi något liknande. Två nydanande jättar förändrar många människors världsbild. Google och Facebook har öppnat internet och social nätverk ett helt nytt sätt. Många användare är dem tacksamma. Naivt tacksamma, kan vi tänka idag, när vi ser hur dessa två jättar samlar 3/4 av världens annonskaka, den enorma kraft och den makt som det innebär.

Vart ska det sluta? Vi kan tycka att det är uppseendeväckande och konstigt att USA inte brytt sig om att ställa högre krav på mediejättarna Facebook och Google. Men så fungerar inte USA. De reglerar först efter smällen… Titta bara på finanskrisen 2008. Och om det kommer någon reglering redan nu är tveksamt. Det måste nog smälla högre. Under tiden har de amerikanska advokaterna central roll i alldeles särskild cirkus.

Även företagsledarna på dessa superbolag är förvånansvärt medieskygga. Någon aktiv del i samhällsdebatten, vägrar de att ta, trots att de i många fall har den kommersiella taktpinnen. Först under galgen kom Zuckerberg ut och pratade i veckan.

Jag tänker på Alexander de Tocqueville som på redan 1830-talet reste till USA för att undersöka dess demokratiska värderingar. USA beskrev han som drivet av ”tjäna pengar” och det var viktigare än såväl frihet som integritet. I Europa tänker vi tvärt om, konstaterade han kallt.

I skuggan av senaste veckornas Google och Facebook-debatter känns konflikten mellan USAs och Europas värdesystem extra het.

Därför kanske det blir europeiska myndigheter som denna gång är först ut att ställa högre krav på de mediejättarna. För i USA är inte lika intresserade av att inrätta sina globala superbolag i några snäva fållor. De kämpar ju mot kinesiska motsvarigheter.

Här sitter USA och Kina i samma båt, och vill ju inget annat än se sina inhemska bolag slå sina globala ärkerivaler på fingrarna, även om de är födda i andra politiska system. Jag tänker Facebook i kampen mot sin kinesiska motsvarighet Wechat. Samtidigt som Google har en motståndare i kinesiska Baidu. Eller Amazon kämpar mot Alibaba…

I detta globala tech-krig, om vi ska ta in den metaforen, så ter sig europeiska värderingar om integritet och demokratiskt samtal plötsligt små och ynkliga, i de globala maktanspråken. Pengar, makt och kontroll över data är viktigare. Och Kina har flera av deras techjättar öppet medgivit hur de nära samverkar med myndigheterna…

Härnäst kan vi istället vänta oss fler läckor rulla ut. Så brukar det fungera. Läckor föder läckor. Bolagsbyggarna som hittills varit påfallande passiva i samhällsdebatten, kanske till slut deltar, ger perspektiv och svar. Och även backar tillbaka en smula… för att slippa just europeiska domstolar.

Amerikanska lagskrivare har inte alls bråttom. För först om techjättarna smäller så att de ekar ut över börsen och ekonomin, så lär amerikanska rättskipare reagera…

Som tidigare journalist reagerar jag på att mediejättarna Facebook och Google saknar ansvarig utgivare, som vi alltid haft i gamla tidens mediebolag. Hur det skulle fungera på Facebook eller Google, vet jag inte. Men som det nu sköts, så skjuter de sig själva i foten. Om de bryr sig är inte helt säkert. Pengarna tycks ju gå först.

Bloggat om Tech

Vart går gränsen, säger du?/claes hemberg

3 kommentarer

  1. Jacke77 säger:

    Hej Claes.
    Usa kör med egna regler. Hållbarheten värkar fungera mycket bättre i Sverige och Europa? Eller har jag fel? En Global indexfond är 60% Usa. Hur hållbart är det långsiktigt? Tack. Mvh

    • Claes Hemberg säger:

      Jacke, spännande fråga. Även om amerikanska bolag sällan talar om hållbarhet, så kan svenska fonder välja just de fåtalet bolag som kommit längst. Därför skulle jag inte vara orolig för att fonder med hållbart fokus och många USA-bolag i portföljen skulle gå sämre än andra. Att bara köra Europa-fokus blir för snävt. Tänker jag. Utan SPP global topp 100 skulle jag välja med gott samvete /c

      • Jacke77 säger:

        Tackar Claes. Den har bytt namn till Spp Global Solutions. Den fonden värkar sköta sig riktigt bra 0.82% i avg dessutom aktivfond som man kan stoppa alla pengar på börsen privat om man har lite koll då och då. Tycker du den är värd sin avgift? Hittils utmärkt fond som slår index. Tackar. Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *