Hem » En kudde köpkraft

En kudde köpkraft

Senaste årtiondena har vi byggt en kudde av köpkraft. Den är upp hela +70%. En kudde vi nu kan luta oss mot. När som vi som i fjol fick se det mesta plötsligt dyrare. Något som fortsätter i år och även nästa år, trots att vi nu ser fallande inflation.

Inflationen minskar hör vi omkring oss. Men inte faller priserna. Nej, det är bara ökningen som inte är lika snabb längre.

Om köpkraften i 100-lappen från i fjol under hela året 2022 föll till 93 kronor, så väntas den i år falla 3-4 kronor till. Räknar vi in bolånen så lär siffran snarare vara kring 80-lappen.

Det må svida att vi numera pengar är naggade i kanten, men å andra sidan så har vi under tre årtionden byggt på en kudde av köpkraft. År efter år har vår köpkraft vuxit varit 1-2 procent.

Här diskussionen om köpkraft på tv4.

Summerar vi senaste tre årtionden är våra köpkraft upp över 70 procent. Det är från denna nivå som vi senaste året tappat 10 procent. Här blogg om de tre råden.

Under samma era har vi haft markant fallande räntor. Riksbanken styrränta har fallit 14 till 0 procent. Så vi måste ändå medge att vi haft tre årtionden av närmast underbar ekonomi. Trots att det nu svider.

Mest svider bolån och el-räkningar. Och de hänger i flera år. Även om de dämpas något närmaste åren, så väntas bägge vara betydligt dyrare närmaste fem åren, än vad vi sett senaste fem åren.

Tappet tiltar därför. Köpkraften krymper vidare. Dessutom blir det slitsamt att jobba ikapp. Om vi utgår bara för nuet, så väntas vi tappa cirka 10 procent under två år. För jobbar dem så tar det fem-tio år. Ja, vill du tillbaka till 2023 nivå så kan  det räcka med 5 år. Men vill du dessutom jobba ikapp förlorade åren framåt, så behöver vi kanske fem år till… 

Därför får just nu ändå någonstans glädja oss åt de trettio goda åren bakom oss. Även om det kan kännas märkligt. När de flesta vill se lyckan framåt, snarare än bakom sig. Men är är vi just just nu. För att stå ut med de tuffa år vi är mitt uppe i.

Här klippet om de tre råden på tv4.          Mer om köpkraft

Vad väntar du dig av 2023?/Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *