Hem » Att tåla dyrtider

Att tåla dyrtider

Dyrare tider är något helt nytt för många svenskar. Vi har inte varit där på flera årtionden. Den som inser det och agerar därefter, får en mindre iskall kalldusch. Det talade jag om på mitt Ted talk. Här fler frågor och svar.

Svensson behöver nu verkligen greppa sina stora utgifter. De är boräntor, transporter, underhållning, kläder och mat. Fyra av fem av dessa utgifter blir nu mycket dyrare.

Vad kan vi göra för att tåla de högre priserna i vardagen?

Eftersom inte staten kan komma oss till undsättning, måste vi välja på egen hand. Och inse att vi har tre olika pengar som vi använder: Köp-pengar, Tid-pengar och Tillits-pengar

Köp-pengar tål jämförelser:

Vi behöver bli mer noga med 1) vad vi köper och 2) vad vi betalar. Det har aldrig varit lättare att greppa sina vardagsköp. Eftersom utbudet av produkter aldrig varit större. Taktiken i vardagsköpen stavas: Jämför.

Om vi jobbar 2 000 timmar varje år för att tjäna pengar, kan vi lägga åtminstone en kvart i veckan på hur vi använder pengarna. Mer om detta i mitt 18 min Ted Talk.

Tillitspengar kräver förhandling

Andra köp gör vi högst omedvetet. De sker oavsett om vi är vakna eller på semester: Våra återkommande köp. De är något helt annat.  De som  boräntor, transporter, underhållning, kläder… Där kan vi ganska enkelt spara in 1-2 månadslöner varje år.

Taktiken för våra återkommande köp heter Förhandla. Att var tredje år plocka fram 3 leverantör och välja den bästa. Utifrån pris, kvalitet, service och det du värderar högst.

Tid-pengar måste växa

Pengar vi inte använder just nu kostar också pengar. De äts ju upp av prisökningar, om vi inte ser till att de växer där i väntrummet. Enklaste svaret här är en billig Sverigefond. Så växer pengarna sannolikt mer än priser ökar.

Många fler frågor dyker också upp senaste tiden. Ord och frågor som vi annars lite grann glömt bort. Se mitt Ted Talk.

Hur tänker du i lågkonjunkturen? /claes hemberg

2 kommentarer

  1. Lisa säger:

    Jag funderar på något som jag tror att många andra också gör just nu med tanke på räntehöjningarna. Jag har sparpengar och ska välja mellan att betala av ett genomsnittligt bolån eller ha dem i en Sverige indexfond (har även buffertpengar på sparkonto för oförutsedda utgifter) Vad tror du blir mest lönsamt de närmaste 2-3 åren? Fram tills nu har jag valt att spara i fonder men nu vet jag inte vad som är bäst.

    • Claes Hemberg säger:

      Lisa, bra fråga. Jag väntar mig att börsen bottnar närmaste 2-3 kvartalen. (När prisökningarna faller och räntan med) Sedan får vi mer av en normalbörs som tickar upp 7-8 procent per år. Men resan är ojämn eftersom bristen på råvaror kan komma tillbaka då och då, så har du en större pott köp för 1/10 varje månad. Så blir du inte lika utsatt för tillfälliga svängningar. Fungerar det? /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *