Hem » Dala energi tvingas sälja allt

Dala energi tvingas sälja allt

Halva bolaget Dala Energi säljs till Nordion för en värdering på 6 miljarder, enligt Affärsvärlden. Intressant lösning. De säljer ”bara hälften” (51%) och förlorar ändå hela makten. Är det inte bättre att sälja allt? Det är nog nästa steg.

Kommunala bolag kommer att leva ett svårt och spännande liv de närmaste åren. Särskilt elnätsbolagen är illa ute, skriver jag i min krönika. Plötsligt är de betydligt mer utsatta för konkurrensen från omvärlden.

Eller som en lokal energichef i södra Sverige formulerade sig i vårt telefonsamtal: ”Jag får inte gå över kommungränsen, men hela världen får konkurrera på vår bakgård.”

Vore det då inte bättre för Dala Energi att sälja allt, kamma hem 6 miljarder och förvalta pengarna? Jag menar investera långsiktigt, få ut 6-7 procent avkastning, vilket är fullt möjligt. Inte bygga simhallar för pengarna, utan se pengarna växa. På 6 miljarder ger det cirka 400 miljoner varje år. Det är långt bättre avkastning än många energibolag skänker sina medborgare varje år.

Vad är nu alternativet? Sitta kvar som knappt hälftenägare och tvingas ta de närmaste årens dyra investeringar. Ja, den nya huvudägaren Nordion lär behöva investera en hel del de närmaste årtiondet. När effekten ska dubblas, avgifterna pressas av EU-krav och samtidigt ska allt digitaliseras.

Därför är stalltipset att ”Dala säljer allt till Nordion inom tre år”. Kanske till en värdering som är högre än 6 miljarder. Eller till en värdering som är markant lägre än 6 miljarder. Det pressade läget som många kommuner upplever i elektrifieringen pekar på att priset kan bli markant lägre ju längre de väntar.

Här om krisen i kommunala energibolag

Mer om elektrifieringen

Vad säger du om nya breda elektrifieringen? /claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *