Hem » Bitcoin 10-årig bubbla

Bitcoin 10-årig bubbla

Kryptodrömmen Bitcoin har med sina tio år i ryggen blev bara ett lotteri, som senaste året fallit -84%. Tiotusentals svenskar har förlorat i cirka 2 miljarder kronor, sedan toppen 17 dec för ett år sedan. Tekniken bakom bitcoin (sk blockchain) kan däremot bli användbar till helt andra saker.

Det var oktober 2008 som pseudonymen Satoshi Nakamoto rullade ut idén. Han ville slåss banker och demokratisera valutorna hette det. Redan någon månad senare fanns bitcoin att färdiga att spekulera i.

Det skulle dock dröja nio år innan bitcoin blev epidemisk hösten 2017. Tiotusentals svenskar börjad köpa och som mest hade över 35 000 svenskar över 2,5 miljarder kronor i bitcoin, på toppen i 17 december 2017. Lika tvärsäkert har år 2018 blivit året då bitcoin kraschade. Det total värdet var som mest 400 miljarder dollar. Idag är 64 mdr kvar.

För bitcoin fick aldrig fäste i verklighetens köp på pizzerior eller kiosker. Utan bitcoin förblev ett moment 22, utan garant som en centralbank litar vi inte på den, utan vi ser ett luftslott. Även stater skyr den, för den undergräver ju både skatter och finanspolitik, förklarade jag på SVT Fakta.

Uppgången 2017 byggde på att kineser börjat handla bitcoin för att föra pengar ur landet. Även nystartade ”kryptovalutor” hade exploderat till över tusen olika varianter av sk ICO:er. Kryptodrömmen kokade överallt.

Någon riktigt folklig maskpsykos blev det tack och lov inte, världen över. Bara några miljoner spekulanter har köpt bort sig. Det var för alldeles svårt att handla via ”digitala plånböcker” bara nördar kära i tekniken köpte också kryptos.

I Sverige fick kryptomanin kring bitcoin däremot mer dramatiska effekter. För svenskar var bland de först i världen handla den över börsen. Det gjorde den tillgänglig för många fler och tiotusentals gav sig in i leken. På bara några månader ökade antalet bitocin-börs-sparare från 1 000 personer till 36 000 i december 2017 och jag varnade i SVT Aktuellt.

Den 17 dec 2017 hade priset stigit till ofattbara 19 870 dollar. Det var en makalös resa, då den börjat året på 964 dollar. Uppgången var inte bara hysterisk utan lockade nyfrälsta. Även nära arbetskamrater i bankvärlden spekulerade… Men så 18 december släpptes blankare loss att handla bitcoin och kursen började sin hädanfärd.

Under 2018 däremot har en rad myndigheter och stater uttryckt sitt missnöje. Kineser får inte handla längre och flera internationella bedrägerier har också dumpat intresset. Raden av så kallade ICO:er har även det ebbat ut sedan 90 procent av de nya kryptorna visat sig vara direkt bedrägerier. Den fulaste kanske ändå är ”Onecoin” som lurade 56 000 svenskar att kasta pengar i sjön.

Hur slutar bitcoinmanin? Räntorna i världen är på väg upp, då brukar de mest riskfyllda idéerna tappa fart. Lägg till att vi kan få en lågkonjunktur redan nästa år. Då minskar också viljan att drömma om nya snabba affärer. Och ingen av alla 1 000 krypto har visat sig värd myten. Och sagan glöms bort…

Blockchain är något annat. Tekniken att skapa ”avtal” på nätet är antagligen bara i sin vagga. Den kan antagligen utvecklas på många sätt. Men det hjälper inte alla krypto-ägare.

Kryptovalutor med en garant, kan däremot både nyfödas och överleva. Jag tänker på valutor som garanteras av ett företag eller en organisation. Du kan tänka dig att Amazon snart erbjuder egna coin för att ännu bättre kunna följa sin kunder.

Mer om Bitcoin-sagan

Vad väntar du dig av kryptos? /Claes Hemberg

14 kommentarer

  • Claes Hemberg säger:

   Per, klokt att lägga små pengar på stora gissningar. Det hann ju aldrig bli någon folksport. Bara några tiotusen köpare är drabbade… Turligt nog/c

  • Claes Hemberg säger:

   Roberth, de flesta av världens tekniska uppfinningar har grovt misslyckats. Oavsett Ines. De vi kommer ihåg är däremot de som lyckats i form av teleprinter eller kanske smartphone… Har du däremot något sakligt argument för att just bitcoin någonsin skulle bli en valuta, så är jag bra nyfiken! /c

 1. Elias säger:

  Om du betraktar ett logaritmiskt diagram istället så blir bilden en annan. Det har förekommit flera 70-90 % krascher sedan Bitcoin kom till, ändå har värdet mångtusenfaldigats. Vid varje krasch har Bitcoins död spåtts, men den har alltid återhämtat sig med råge.

  • Claes Hemberg säger:

   Elias, visst har bitcoin återhämtat sig flera gånger. Det är därför jag försöker beskriva just varför jag inte väntar mig att det sker denna gång./c

 2. JB säger:

  Fortsätt gärna skriva om Bitcoin och kryptovalutor! Tyvärr är internet översvämmat av människor med övertro på kryptovalutor som blir fullständigt galna när någon sticker ut hakan.

  Med vänlig hälsning, JB

  • Claes Hemberg säger:

   JB, är det något särskilt perspektiv du tänker. Hittar jag några goda exempel så kan jag visst skriva en rad, men den naiva optimismen tycks ha verkligen pyst ut… tack och lov /c

 3. Jerker säger:

  Så när kommer nästa krasch?
  Du var ju så säker på att bitcoin inte skulle återhämta sig efter 2018…

  • Claes Hemberg säger:

   Jerker, utifrån det vi såg och visst då såg jag ingen anledning till annat en nedgången… som vi sedan också sett. Nu sägs det att institutioner har börjat köpa. Vilket lockar till spekulation…. Men deras köp är jordnötter jämfört med uppgången. Det är BARA en jättelik spekulation vi ser. Något annat kan jag inte se. OM banker gjorde allvar i att se bitcoin som en investering, skulle den kunna få en mer stabil roll. Men just nu är det ju bara hysteriskt ut…!
   senaste tankarna: https://claeshemberg.se/bitcoin-ett-dyrt-pokemonkort/

 4. Torbjörn Hornliden säger:

  Bra att du låtit texten vara kvar Claes fast Bitcoin nu är i över 300 000 SEK.
  Vad tänker du nu Kring Bitcoin?

  • Claes Hemberg säger:

   Torbjörn, raketfarten på bitcoin är obegriplig. Nu sägs det att institutioner har börjat köpa. Men deras köp är jordnötter jämfört med uppgången. Det är en jättelik spekulation vi ser. Något annat kan jag inte se. OM banker gjorde allvar i att se bitcoin som en investering, skulle den kunna få en mer stabil roll. Men just nu är det ju bara hysteriskt ut…!
   senaste tankarna: https://claeshemberg.se/bitcoin-ett-dyrt-pokemonkort/

   /c

 5. Anders säger:

  Beundrar ditt mod att så självsäkert förutspå
  Framtiden för Bitcoin. Kom ihåg att ekonomi är ingen vetenskap utan kvalificerade gissningar.
  Vad tror du om Bitcoins framtid nu?

  • Claes Hemberg säger:

   Anders, naturligtvis utvecklas vår gemensamma bild av kryptovalutor i takt med hur olika aktörer använder dem. Men att några banker och bolag lägger några promille i bitcoin förändrar inte min bild. Det är en bra bit kvar till (OM) någon kryptovaluta blir accepterad på riktigt. Under tiden lägger jag min tid på frågor som jag förväntar mig verkligen kan ge samhällsnytta /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *