FN:s klimatmöte i Europas kolhjärta polska Katowice slutade med ett viktigt steg framåt; en regelbok för framtida klimatfrågor. Med den i handen kan vi nu stegvis skruva upp kraven många gånger närmaste åren. Och här lär gamla ekonomier får det jobbigast.
1984 åkte jag bil förbi Katowice. Staden låg gömd i ett mörkt koldis och det blev påfallande svårare att andas. Därför är FNs val av plats närmaste ett tragikomisk val.
När Västeuropa senaste årtiondena valt att överge kol, så har Katowice fortsatt som energicentrum för hela Polen och kolet står ännu idag för hela 80% av landets energi. Men det är ingen vinstaffär, utan ”bara” en tradition sedan 1600-talet.
Ja, det polska kolet är idag en förlust-affär för landet. Polska staten måste idag subventionera sitt eget kol, om de ska få sålt det. För kol från andra länder är betydligt billigare. Ändå fortsätter det. För det är en tradition.
Det är en bra bild av gamla ekonomiers utmaningar. Energi bygger på stora dyra långvariga investeringar. Att ta sig ur dem kan ta tid och pengar. Och nya värderingar.
Nyare ekonomier sitter inte alls fast i samma gamla strukturer. Kina räknar med att solenergi bli billigare än kol redan 2020. Samtidigt växer ekonomin fortsatt. Att då investera sig rätt i fråga om energislag är förstås mycket enklare.
För den stora skillnaden är att de nyare energi-teknikerna som sol och vind fortsätter att falla i pris, medan kolet tvärt om återfinns djupare och djupare ned i marken. Därmed blir de nyare ekonomierna per automatik mer gröna.
Vi kan med andra ord få se en värld där nyrika länder har råd med energismarta lösningar och aldrig kommer att fastna i energi-dåliga och gamla tekniker. Samtidigt har vi de äldre ekonomierna som sitter fast i gamla energi-lösningar och med svag tillväxt har svårt att flytta över till ny teknik, även om den på sikt är billigare. Sinnebilden är techindustrin i Kina som möter Trumps rostbälte eller polskt kol…
Mer bortglömda är världens fattigaste ekonomier som har svårt att köpa ny teknik, för infrastruktur är dyrt. De kan i värsta fall få köpa smutsig energiteknik från gamla ekonomier. Sannolikt är det även i dessa länder som klimateffekterna blir svårast.
Med andra ord kan vi vänta oss att debatten om vårt klimat snabbt blir allt mer komplex och tyvärr trögrörlig. I takt med att den drar till sig många andra frågor som politik, ismer, ekonomi, fattigdom, industri, hälsa…
Vad säger du om klimatdebatten?/claes hemberg