”Det nu 20-åriga kriget i Kongo beror på jakten på metaller till i våra mobiler. Vi är alla delaktiga”, säger Denis Mukwege, årets Nobels Fredspris 2018, vid stödföreningen Friends for Panzi möte i Stockholm på torsdagen.
Tillsammans Nadia Murad mottog Denis Mukwege Fredspriset under måndagen, i sitt arbete att skydda framför allt kvinnor i krig. Nu besöker han Stockholm.
I Kongo har krig härjat sedan 1998 och flera olika grupper har orsakat 6 miljoner döda. De senaste årtiondena handlar maktspelet ofta om ovanliga metaller som säljs till världsmarknaden för hemelektronik.
”Vi måste alla tillsammans ställa mycket högre krav på de bolag som verkar i Kongo. Så att de inte stödjer militanta grupper och undergräver demokratin och begår fruktansvärda brott framför allt mot många kvinnor”.
Uppenbarligen har världssamfundet och eller gruvindustrin inte tagit frågan på fullaste allvar. Frågan är förstås väldigt komplex, men debatten om bolagens ansvar, krav och roll, är något som borde upp i ljuset. Jag tänker genast på en rad gruvbolag jag träffat genom åren. Särskilt som frågan om metaller för elektronik kommer att följa oss alla många årtionden framöver.
Dennis Mukwege får Nobels fredspris för sitt arbete att hjälpa kvinnor ur trauman efter sexualbrott i skuggan av kriget. Det behövs fyra olika steg, förklarar han.
”Kvinnorna behöver både medicinsk hjälp och terapi. Flera av dem kan efter brotten aldrig föda barn. Det är en stor mental smärta i ett land där ha många barn förknippas med god framtid.”
Dessutom behöver kvinnorna social hjälp för att återanpassas till sina familjer och klaner.
”De våldförda kvinnorna är ofta inte välkomna tillbaka. Här arbetar vi med bred samtalsterapi. Slutligen behöver kvinnorna startkapital för att få arbete och därmed en långsiktig återanpassning.”
En av initiativtagarna till stödföreningen den svenske läkaren Peter Rothschild, påpekar att svenska regeringen minskat bidraget till kvinnosjukhuset med 3 miljoner kronor senaste året. Nu siktar föreningen på att samla in motsvarande summa bland privatpersoner.
/claes hemberg