Hem » Tål vi lågkonjunkturen? 

Tål vi lågkonjunkturen? 

Det är hög tid att fråga chefen: ”Hur tål vi nästa lågkonjunktur?” För den kan komma snabbt, förändra jobbet i grunden och i värsta fall tvinga flera till silkessnöret. När jag såg svaret på min twitterfråga blev jag lite orolig.

Att byta jobb självmant är kul. Även om jag inte kommit på exakt vad jag ska göra härnäst. Att tvingas lämna, kan däremot få vilken stålmage som helst att kurra bekymmer. Jo, jag var med om det i början på 90-talet. Det var då jag slutade med bryggkaffe.

Vi i Sverige har ju inte heller haft större uppsägningar sedan dess. Vi är milt sagt ovana vid tanken. Arbetslösheten i dag är väldigt låg och då brukar det bara kunna gå åt ett håll. Men varför skulle fler uppsägningar komma just nu, tänker du.

Dels för att tekniken möjliggör nedskärningar. Robotar kan göra många jobb mycket billigare, snabbare och med färre fel. Även ledningen har lärt sig detta nu.

Mer mogna självständiga kunder pressar också på. Mer näthandel, hemkörning, mer sociala medier, färre kontor och fler appar gör effektiviseringar fullt görbara. Swish och e-kronan gör det ännu lättare.

Att skära i antalet medarbetare ter sig sedan alltid omöjligt. Alla ska med. Det är ju ingen som gör ett dåligt onödigt jobb. Men titta på senaste årens många nya starka småföretag, så kallade startups. De visar på utrymmet för helt nya tankar och tilltag.

Nästa lågkonjunktur kan därför bli droppen som sätter fart på en våg av effektiviseringar. ”Billigare och bättre” blir ledordet som får ägare att vakna till, vd:ar att dra i tömmarna, chefer att knyckla pannan i djupa veck och trycka på knappen.

Ps. Det är här du kommer in i bilden. Som ögonöppnare. Så att chefen börjar fundera. För att hastigt nödspara är sällan en bra metod. Det drabbar lätt fel funktioner, personer och roller. Även nödens osthyvel ogillar jag starkt. Därför är det hög tid att var och en av oss talar med partnern, chefen och andra med samma fråga: ”Hur tål vi nästa lågkonjunktur”. Börja redan vid fikamaskinen. Sedan skulle jag hänga på frågan: ”Jag är inte skeptisk, utan undrar bara: Vad kan jag göra för att hjälpa dig att förbereda oss på en tänkbar lågkonjunktur?”

Är vi där snart? Kanske redan våren 2019. I USA talar de om över 110 goda börsmånader i ryggen. Vilket är ett hyperrekord, exakt dubbelt mer än snittet för goda tider senaste 70 åren… Och senaste tiden har vi nu fått flera siffror som pekar på ett lugnare tempo redan nästa år; i världen, i Europa och även i Sverige.

En lågkonjunktur behöver sedan inte vara tuff, hemsk och djup. Den kan bli snäll, försiktig och kort. Men vid porten klämtar nu även stormakterna USA och Kina med 2019 års handelskrig, Merkel lämnar sin post, Brexit, Italiens budget, Ryssland bråkar igen, Saudi skälver, Östeuropas populister…

Efter alla år med billiga pengar som eldat på börsen och bostadspriserna har vi pressat ekonomin extra hårt. Det gör kanske frågan ännu mer viktig denna gång. Så hugg tag i chefen nu och fråga: ”Hur tål vi i nästa lågkonjunktur?” För det är mycket enklare att vara snabb och göra rätt, om hen har fått tänka lite i förväg. Hälsa från gärna från mig.

Tål du lågkonjunktur? /claes hemberg,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *