Några stora banker har testköpt kryptovalutan bitcoin. Men det är inget klarttecken. Som bekant prövar de både floppar och flippar… För bitcoin gäller samma sak som pockemon-kort. Värdet är ”bara” ALLA sina köpare. Senast den tilliten prövades så gick kursen -83%. Och kan antagligen fortsätta ”hur som helst…” Inget för sparpengar kort sagt.
Tekniken är de flesta överens om, har goda sidor. Blockkedjor kan garantera avtal och fakta. Men vad vi ska använda tekniken till väcker väldigt olika åsikter och förväntningar. Några tänker ren spekulation, vilket också gör att den kan gå precis hur som helst, när som helst.
Förra gången bitcoin (2017) gick till väders var det kineser som pressade upp kursen. Nu är det Fidelity och Blackrock har nu provköpt bitcoin. Men det innebär nu inte grönt ljus för krypton. Utan det är just mycket mer strålkastarljus vi behöver. Fakta mao. För en krypto är inget annat än ALLA sina köpare. Oavsett om de är banker, kineser eller kriminella.
Kryptiska bitcoin har plötsligt tredubblats i pris under året. Den starka utvecklingen eldar nu på myten om att coinen kan ta över guldets historiska roll som säker hamn. En märklig jämförelse tycker jag. Guld har vi handlat i tusentals år. Men den har handlats av alla tänkbara stater, banker, företag och privatpersoner. Här ligger bitcoin några tusen år efter, i bredd, djup och tillit… Men även om bitcoin skulle handlas som guld är det någon flärdfull resa. Guld har fått en allt mer marginell betydelse. Att köpa fastigheter eller aktier hade oftast varit långt bättre.
(Nej, jag lägger inte en krona på guld heller. Av samma anledning. Jag vill att mina sparpengar ska bidra och skapa värde, till företag som vill skapa tjänster, jobb och framtid. Inte spekulera.)
För att verkligen förstå vad bitcoin är och är påväg, måste vi veta HUR och VARFÖR den handlas och av VEM. En sk kryptovaluta är ju intet mer än sin senaste köpare. Vilket är än viktigare här, när varken går att äta eller att använda till något annat än just spekulation. Att agera på rena gissningar om framtiden ger sällan en bra analys eller trovärdig framåtblick.
Visst är bankernas testköp positivt för den coinens trovärdighet. Kanske är detta första steget till att hitta till just större aktörer som kan hålla priset i bitcoin mer stabilt. Så att den kan bli en form av valuta, men inte garanterad av en centralbank, utan av ”alla deltagare”.
Hela tankemodellen att bitcoin ska garanteras av det allmänna låter kanske nytänkande. Men de flesta priser byggs upp på just sina deltagare. På både bananer, båtar och brottslighet. Det är bara stater & Co som kan sätta sig över marknaden. Ex centralbanker.
Skillnaden är nu att vi talar om ett konkret luftslott. Ja, bitcoin används ju inte till något annat än att binda andra investerare om ryggen. Det är för mig själva kärnan av luftslott. Spekulationer kan visst användas i seriösa syften, men jag kan inte se några omfattande bevis för detta nu.
Behövs bitcoin? Naturligtvis tycker trendiga köpare att alla coola nya grejor är livsnödvändiga. Men bara för att blockedjan kan garantera avtal, behöver jag inte ha den på sparkontot.
Moralen då? Nedsidan är stölder medhjälp av bitcoin, intrång, kriminella transaktioner mm är för mig långt mer påtaglig och osmaklig. Därför skulle de säkerhetsexperter jag känner, aldrig ta i bitcoin med tång.
Istället funderar jag på de amerikanska bankernas intentioner med sina testköp. Är de verkligen långsiktiga? Du kan köpa för att investera. Du kan också köpa för att undersöka. En storbank har utan problem råd att förlora många miljoner, utan att blinka. Eller köper de för att verka hippa och locka nya kunder. Jag vet inte.
Eller är bitcoin bara höstens nya visk-lek. Precis som för något år sedan. Liksom om tillräckligt många är intresserade av pockemon-kort, så får de ett värde. Åtminstone en tid. Så på vårkanten viskas det om något helt annat, på skolgårdar och banker.
Vad händer då med alla tusentals varianter på coin som säger att de ska ta sin del av kakan. Nej, kakan som värde-coins på kontot är redan tagen av bitcoin. Dess värde kan vi sedan diskutera. Det menar de insatta coin-handlare jag talat med. Sedan finns andra coin som kan hitta andra roller, i just avtal mm. Där själva blockkedjan är mer av en ny slags verktygslåda. Vilka verktyg och nyttor som finns där i återstår att undersöka.
Vad säger du om bitcoin?/claes hemberg
Jag använder Bitcoin för att skydda mig från den stundande globala hyperinflationen i dollarn, euron, m.fl.
Fredrik, vad ska sätta igång en hyperinflation? Tillväxten i västvärlden är ju väldigt pressad.
/c
Vad de gäller moralen i det konventionella banksystemet baserat på fiatvalutor borde väl också nämnas ?
Centralbanker som trycker pengar och gör de fattigare ännu fattigare för att ständigt ekonomisk expansion och tillväxt är gud .
Lägg därtill storbanker som tvättar blodspengar från maffian i öst som baseras på utpressning, mord, stöld, prostitution och trafficking och sedan sitter i bankchefer i TV och ljuger om att de inte har någon som misstanke om att pengarna på deras konton kommer från systematisk förstörelse av människoliv i episk skala.
Så jag vet inte om det ens är värt att analyserar vilket monetärt system som ger upphov till störst olycka fiat eller krypto/blockchain. Vad tror du ?
Ola, valutorna som vi (centralbankerna) förfogar över har i alla fall en ansvarig. Det betyder inte att den ansvarige alltid gör allt rätt, men vi kan följa, diskutera och ställa krav. Det är väsentlig skillnad.
Någon hyperanarki utan lagar, regler och gemensam agenda tror jag inte på!
Kan bitcoin utvecklas till en ny form av överenskommelse? Om många banker mfl är där? Kanske, men här finns ett stort moment 22. När okända ägare sitter på 90% av ett värde är den fullständigt osäker. Och priset varierar därefter. Nej, jag skulle aldrig reka den till släkt och vänner. För jag direkt undviker lotterier.
/c