Hem » Gig-kunder får betala

Gig-kunder får betala

Amerikanska bud-bolag förbättrar nu villkoren för gig-arbetarna. Bolagen agerar närmast som arbetsgivare. Något som kunderna får betala, +20 kr per leverans. Helt logiskt när branschen mognar.

Efter mycket kritik har de amerikanska bud-bolagen Uber och Doordash i Kalifornien medgivit att anställda ska få bättre löner, sjukvård, säkerhet mm. De liknar därmed alltmer vanliga arbetsgivare, även om de själva ryggar för den liknelsen. De vill ju erbjuda plattformen och inte så mycket mer.

Ändå prickar bud-bolagen in just den kritik som de blivit närmast ökänd för i debatten. Övriga gig-världen måste nu pusta ut lite, att de mest synliga bolagen, men är bara en liten del av gig-branschen, ändå agerar på kritiken, gynnar antagligen hela kollektivet. Även de som sedan start tagit betydligt mer ansvar.

I praktiken lovar det två bolagen Uber och Doordash nu 120 procent av minimilönerna. Till 15,6 USD i timmen. Dessutom ger de sjukvårdsbidrag och olycksfalls-försäkring. Dessutom ska giggarna utbildas i säkerhet.

Genom att ta lite mer ansvar kan därmed bolagen undvika att ta fullt ansvar som arbetsgivare. Om detta är rätt väg framåt återstår att se. Branschkollegorna Lyft och Instacart har däremot mest duckat för diskussionen. Kanske öppnar det för flera olika lösningar.

Det är i slutänden konsumenterna som väljer. Kommer de att vara beredda på en prishöjning på en leverans från 50 till 70 kronor för att få middagen vid dörren?

Börsnoteringen av DoorDash häromveckan har antagligen också hjälpt till. Mer ljus på branschen gör att den måste agera mer öppet och tillmötesgående.

Så kanske har vi sett att bud-branschen tagit avgörande steg mot att komma in i värmen. Vilket borde gynna hela gig-världen. Samtidigt är branschen långt ifrån mogen.

Så länge som service, teknik, regler, priser mm är väldigt ojämna får vi tala om en genuint omogen bransch. Vilket alltid kommer att väcka kritik. Och de mest oaktsamma får alltjämt bli ofrivilliga galjonsfigurer för hela branschen ett tag till. Så brukar nya branscher till slut hitta sin roll och sina spelregler…

Vad säger du om bud-bolagen?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *