Hem » Att ta styrelseuppdrag

Att ta styrelseuppdrag

Häromdagen fick jag frågan: Hur får du styrelseuppdrag? Vanligaste är att en blir uppringd, säger proffsen. Det stämmer även på mig. Men processen har flera tuffa steg. Och du måste ”ta” heller styrelsejobb. Inte ”få”, tänker jag. Och sök gärna styrelsejobben själv.

Styrelsejobbets ABC

Att bli uppringd låter ju praktiskt. Senast gällde det för mig det okända bolag Aptic. Ett okänt bolag i en okänd bransch. Har jag verkligen något att tillföra, var min egen första tanke. Men det handlar om personkemi och jag gav tre personer en chans: i rätt ordning: ordförande, huvudägaren och vd:

Han som ringde mig är bolagets ordförande Sune Nilsson. Han som leder styrelsearbetet. Sune var en av huvudpersonerna bakom framgångssagan konsultbolaget Sigma. Med det i bagaget var det nog för att jag ville träffas.

Ordförande Sune visar sig vara en väldigt jordnära konkret person. Numera är han pensionär och drivs av att förstå ny teknik och nya branscher växa fram. Där är vi lika tänker jag. Betaltjänster håller som bäst på att explodera. Eftersom styrelsejobbet är mycket att samspela med ordförande så blir jag mer intresserad. Jag frågar om bolagets andra styrelseledamöter, ägare och ambitioner.

En första kvinna ska nu också väljas in i styrelsen. Äntligen, tänker jag. Reklambyrå-vd:n Désirée Lerider. Det var en viktig signal av flera. Efter en timmes möte med Sune på ett kafé i Göteborg, så är jag beredd att boka möte med huvudägaren Svante Andersson.

Huvudägaren Svante är entreprenör. Han är mer av en doldis som gillar att bygga företag. Vi träffas hemma hos honom utanför Vara. I dialogen med honom handlar det inte så mycket om bolaget och siffror utan mer om att bygga företag och långsiktigheten i ägarkretsen. Har bolaget rätt ägare, är min huvudfråga. Svante är rejält långsiktig. Bra. Då är jag beredd att träffa vd Knut Eirik Storsul.

Verkställande direktören Knut Eirik är kanske nyckelpersonen före alla andra. Han är företagets intellektuella epicentrum. Här möts ägarnas intresse, de anställdas förmåga och kundernas behov. Och Knut Eirik upptäcker jag; är en stjärna. Han är tidigare kund, som följt branschen och bolaget länge. Här förstår jag äntligen dynamiken kring bolaget och vad han vill göra är både brådskande och banbrytande. Han tycks också ha fingertoppskänsla för sina medarbetare. Han är en lagspelare. Det behövs i ett dynamiskt bolag.

Nu har jag fått en bred bild av bolaget. Visst vill jag läsa på mer. Men för att bli släppt in i själva bolaget och förstå mer, vill ett bolag förstås se att jag tar styrelsestolen. Efter det öppnas dörrarna in i detaljerna. Med gott mod säger jag Ja till uppdraget. Det är ett år i taget.

Nästa steg är att läsa på inför första styrelsemötet, den 12:e december. Före det ska jag lägga tid på att lära känna bolaget, träffa chefer, förstå siffror, vägval och produkter. Den 27:e november åker jag till Skövde. Där är Aptics hjärta.

När jag sökt styrelseuppdrag själv är metoden förstås annorlunda. Då skriver jag till styrelseordförande, ägare eller ägarkretsen och presenterar mig. Berättar vad jag går för och och vad jag går igång på. Det är en annan historia.

Styrelsejobbets ABC

Vad vill du veta om styrelsejobb? /claes hemberg

ps. Söker du utmaning inom tech så tveka inte att söka jobb på Aptic. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *