Hem » Tech vilar bara lite

Tech vilar bara lite

Teknikbolagens prislapp pyser nu ut. Men deras affärsidéer, kunder och vinster lär inte vila särskilt länge. Techbolagen tål sannolikt bättre än många andra; börsras, lågkonjunktur och kommer igen. Till skillnad från andra äldre bolag som kan gå under i nästa lågkonjunktur.

För tiotalet år sedan var Exxon, General Electric, Citigroup amerikanarnas största bolag. Vartannat bolag på världstoppen var ett oljebolag. Bara ett ”data-bolag” fanns på listan. Microsoft. Vi pratade om det på SVT morgonstudion.

Teknikbolagen har sedan dess, senaste årtiondet, fullständigt sopat mattan med världsekonomin. Dessa bolag har stått för stora delar av tillväxten och de har på alla de stora börserna tagit tronen av världens stora bolag.

Idag heter jättarna däremot Apple, Amazon, Microsoft, Google, Facebook… Och hack i häl hittar vi kinesiska tech som Alibaba och Tencent.

Techbolagen har gynnats av sin egna säregna tillväxt, med förhållandevis få anställda och tjänster som snabbt spridits över världen.

Tech har fått bada extra mycket strålkastarljuset när flera andra branscher haft tuff motvind. Tunga sektorer som industrin har haft låg tillväxt och råvaror har haft motvind. Detta har flytta pengar från gamla branscher till nya; till tech.

Lägg till att låga räntor har eldat på investerarna att söka tilltväxt (tech) ytterligare. För i brist på ränta så sipprar mer pengar över till börserna. Och mest pengar går till de riktigt stora bolagen… till tech.

Så har tech-bolagens prislappar stigit till skyn. Och det rynkar ingen pannan över så länge konjunkturen håller igång och räntorna är låga. Därmed har de höga priserna varit helt rätt.

Men nu tycks konjunkturen dämpas lite. Om det blir en stilla inbromsning eller tvärnit får vi se. Efter rekordartade 105 månader med stark börsvind vore det inte konstigt med lite lugnare tider. Räntorna är också upp lite, vilket sänker intresset för börsen och särskilt tech ytterligare ett snäpp.

Då är det inte konstigt att en liten tech-bubbla nu pyser ut. Hittills är amerikanska teknikbörsen Nasdag100 ned några 14% senaste månaderna. Och techbolagen kan i tider av svalare konjunktur ha det motigt på börsen i säkert 1-2 år. Ja, så länge brukar lågkonjunkturer hålla i sig

Men techbolagens verksamheter är inte sämre bara för att investerarna fått beskare smak. Nej, dagens techjättarna är antagligen den adressen vi kommer att se tillväxten närmaste 5 och 10 åren. Exakt hur vet ingen, men den med växande kundbas, produkter och vinster tål lågkonjunkturens storm, stress och press, bättre än de flesta andra. Det kan vi enkelt gissa.

De gamla jättarna däremot lär få det tuffare. Exxon och andra oljejättar kanske inte har den fossilfria energi som världen nu är beredd att betala allt mer för. Inte heller gamla industrier som General Electric känner av medvinden, utan här säger allt flera att de vill ”dela upp” och ”sälj ut”… Gamla strukturer lär få det extra jobbigt när ekonomin saktar in lite.

/claes

2 kommentarer

  1. Thomas säger:

    Aktieinvest har en sparbox som kallas för miracle Box eller något sådant som går att månadsspara i och som just innehåller de största technolagen!

    • Claes Hemberg säger:

      Thomas, det låter som en indexfond. När det gäller just branschfonder så finns ju branschkompetens i aktiva fonder. Både Swedbank och DNB vet jag har sådan expertis som gjort bra ifrån sig. Därför skulle jag hellre välja en aktiv fond här, än ett index. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *