Hem » Tacka oljekrisen – 45 år

Tacka oljekrisen – 45 år

Oljepriset steg på några veckor hösten 1973 hela 400 procent. Det är nu 45 år sedan. Tack oljekrisen för uppvaknandet. Så startade energidebatten som vi fortfarande är mitt uppe i. Men vi har inte kommit särskilt långt. Nu först kommer solceller, batterier och elbilar som kan börja att skapa det el-samhälle vi behöver.

Plötsligt hösten november 1973 var energi (oljan) inte gratis längre. Oljeländerna protesterade mot västvärldens politik i Mellanöstern och snabbhöjde priset från 3 till 12 dollar fatet. Oljekris skrev tidningarna. Vi kan tycka den lilla uppgången borde vi tåla, utifrån dagens oljepris på 60-70 dollar,  ”+400%” fångar överraskningen. Mer om energi. 

Industrin var inte alls redo. Västvärlden hade genom hela 1900-talet fått ett häftigt ekonomiskt uppsving tack vare oljan. Att energi nu plötsligt skulle börja kosta pengar blev ett häftigt tvärt krokben.

Kommande årtiondena blir effekterna dramatiska med en rad industriella kriser, nedläggningar, uppsägningar, kärnkraftsdebatt och arbetslöshet. Och ännu idag har inte industrin bytt fot. Utan olja, stenkol och gas är fortsatt jättarna med över 90 procent i den så kallade energimixen.

Elen har som energiform på något sätt fastnat i glödlampan. På sena 1800-talet gjorde elen sensation. Det var billigt och hjälpte vanligt folk i både hem och fabriker. Jag har själv hittat eltrådar i väggarna på den gamla lägenheten från år 1881.

Senaste åren märks först 1860-talets uppfinning ”el-motorn” på allvar. Tesla gör rubriker varje vecka. Bilvärlden har fått en pånyttfödelse. Visst har fallande pris på solceller stegvis väckt intresse. Men det är först när vi talar om el-bilar som elen och elmotorn verkligen kommit i ropet igen.

Och solel är nu billigare än oljeenergi, och vi kan äntligen vädra nya tider.

När oljekrisen kom 1973 stod elen för nära noll procent av världens energikälla. Idag 45 år senare har den i volym ökat 5-fallt. Men världen törst efter energi har också ökat kraftigt. Och fortfarande står elen för i storleksordningen bara 10 procent av världens energiproduktion.

I USA är nu solenergin på väg förbi kärnkraften i fråga om att alstra el. Men i det stora hela väntas olja, gas och kol vara jättarna många årtionden till. Om vi inte väljer väg, tänker nytt och satsar framåt. Solceller är inte gratis. Vindkraft eller batterier är inte heller gratis. Men om vi inte satsar nu kommer vi stå här om 45 år igen…

1973 när Oljekrisen small till var den största privata oljekonsumtionen att värma hus. Då var det vanligaste och snabbaste kris-svaret att börja isolera hus. Jag vet. Mina föräldrar hade bara månader före oljekrisen köpt ett nytt större hus. I källaren stod en oljepanna och hösten 1973 chockades hushållsekonomin svårt. Det tog nära 10 år innan de hämtat sig. Under tiden tätade vi fönster, väggar, vindar…

Oljekrisen firar 45 år. Och vad har vi lärt oss. Att vi är långsamma att fatta fakta. Och ännu mer långsamma att agera.

Mer om energi. 

Vad vill du läsa mer om i energifrågan?/claes

2 kommentarer

  1. Nicklas säger:

    Gillar din blogg Claes!
    Ser gärna mer inlägg kring dina tankar kring konjunkturläget och börsen.

    • Claes Hemberg säger:

      Nicklas, kika gärna under fliken ”ekonomi” så hittar du några inlägg. Men visst lär det komma fler tillfällen att prata konjunktur och börs/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *