Hem » Tar styrelsestol i Aptic

Tar styrelsestol i Aptic

I mitt sökande efter ”nästa steg” så har jag upptäckt en nordisk doldis i betalvärlden. En riktig techmotor i många ansedda nät- och finansbolag. Aptic. Visst är produkter viktiga, men ägare som vill mer tingar ett högre värde i min bok. Lite som arv och miljö när det gäller barnuppfostran.

Styrelsejobbets ABC

Betala hos Amazon, Alibaba, Klarna, Intrum och Lindorf känner de flesta till. Aptic är techhjärnan och motorn bakom många nordiska nät- och finansbolag. Så nu har jag lärt känna nätvärlden med nya ögon. Visste du att 6 av 10 klädesplagg idag säljs på nätet. Inte konstigt att H&M- och MQ-butikerna är mest tomma…

Aptic intar mitten, eller hjärtat av den mycket snabbväxande betalmarknaden. De hjälper bolagen att bli effektivare och öka sin kundnöjdhet. Bara senaste året har bolaget vuxit 100 procent och har idag 120 anställda runt om Norden.

När ordförande Sune Nilsson (tidigare vd Sigma) ringde upp och berättade om höga ambitioner i tillväxt och kundnytta, blev jag nyfiken. Sedan dess har jag träffat ägare och vd, och ser ett välskött tillväxtbolag som har framtiden för sig.

Ägargruppen var ändå det som avgjorde. Många bolag är duktiga på att tala om produkter. Men missar vikten av ägarna, deras förväntningar, lagom ivriga och förstås långsiktiga. Bygga bolag tar många år. När vi talar barnuppfostran brukar arv och miljö utgöra hörnstenarna. Samma sak här, men ännu mer miljö. Eftersom arvet (produkterna) går att kopiera. Något jag också varit ute och föreläst om. Och jag kan bara medge att av de många bolag jag träffat senaste månaderna så är just ägarna – där det ofta brustit.

Faktiskt har jag ovetande använt Aptics tjänst nu maj visade sig. Aptic sköter betalningarna åt norska trafikmyndigheten med sina hemskt dyra böter för fortkörningar. Att rulla 80 på en 70-väg kostade flera tusenlappar, usch, men tjänsten hos norska trafikmyndigheten sköttes smidigt och jag kunde betala på mindre än en minut, via Aptic.

Mitt första steg i Aptic blir nu styrelseledamot, efter extrastämman om två veckor. Sedan vill jag genast lära känna bolaget i detaljerna. Än så länge har jag inga aktier i bolaget, men vad jag sett vill jag verkligen bli delägare. Jag har ställt mig i kö… eftersom bolaget inte är börsnoterat.

Varför jag tar styrelselsejobb i Aptic och tvärtom delägare i Lysa, kanske någon funderar. I vissa fall kan du göra mer nytta via styrelsen och ibland via direktkontakt med vd. Så enkelt. Mina lärdomar lär du hur som helst kunna följa här.

Extra roligt är att Aptic har sin historia från Skövde och Västergötland, eftersom jag ursprungligen. kommer från grannbyn Alingsås...

//claes hemberg

ps. Söker du utmaning inom tech så tveka inte att söka jobb på Aptic. 

 

2 kommentarer

  1. Greger Thörnholm säger:

    Jag vill följa din rådgivning om Aptic och köpa aktier i bolaget.Jag är Benjamin i aktiehandel och kan så lite men litartill 100 PROCENT på din fingertoppskänsla på vad som är bra.

    • Claes Hemberg säger:

      Greger, bolaget är inte börsnoterat. Därför finns inga aktier ute till salu på det vanliga sättet. OM du inte springer på någon av gamla ägare som vill sälja. Men att äga aktier i bolag utanför börsen är inte helt lätt. Priset hoppar så, och det kan vara svårt att sälja exakt när en själv vill. Därför vill jag helst rekommendera enkla breda billiga fonder. Där mår de flesta pengar bäst! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *