Hem » VM i vindsnurra växer

VM i vindsnurra växer

Vindsnurrorna ska ersätta kärnkraften. Men behöver bli avsevärt större, säger forskarna. Snurrorna som når högst fångar starkast vindar och större blad ger märkt ytterligare effekt. Nästa jätte, 220 meter höga, ska stå klart 2021. Den blir nära 50% större än dagens jättar. Det är en viktig fråga för att komplettera solenergin.

MER energi

Nyårets stormar kan vi oroa. Men några applåderar. Om byggarna senaste århundradet tävlat i att bygga höga hus. Senaste åren märks en ny mer konstruktiv tävlan fram. Vindkraftverken har precis passerat höjden 200 m.

För vi behöver ersätta kärnkraftverken. Och för oss här på Nordkalotten blir vindkraftverken det viktigaste svaret. Kring Medelhavet och mellan vändkretsarna så blir sol huvudkällan, om de inte har vattenkraft eller en blåsig kust förstås.

Statistiken är tydlig. Vindarna blåser i snitt fem dagar i taget. Särskilt vintertid. Och det passar oss bra eftersom det också är då vi gör av med mest el. Svenska rekordet är nu 30 % vindel av all elkonsumtion. Snittet är däremot kring 11% , vilket äntligen förbi konventionella ”fula” värmekraftverk.

VM i vindsnurra går vidare. Just nu leder en tysk vindsnurra på strax över 200 meter och General Electric lastar in 400 miljoner dollar i projektet att bygga den så kallade Haliade-X, som ska bli 220 meter hög och ska förse 16 000 hushåll med el.

Forskningen fokuserar nu mycket på starka och lätta material. Varje rotorblad på den nya vindsnurran ska bli närmare 100 meter.

När dagens vindkraftverk till havs ofta kan ge 6 megawatt så ökar nu Hailiade-X nivån till 12 megawatt.

Storleken i sig skapar också en jämnare elproduktion. Det gillar kraftnäten och när dagens snurrar har en energitid på i snitt 42% så sträcker sig nya Haliade-X till 63%.

Inte bara storleken är i fokus, även tålighet och service. Mindre variation i produktionen och mindre underhåll gör nu att nästa generation jättesnurror redan bärs fram av stora förväntningar.

Flera bönder jag har träffat planerar fler snurror på sina åkrar. Det ger dem själva gratisel och dessutom en extra exportinkomst. Ja, diskussionen har bara börjat.

MER energi

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *