Hem » Trist 2019

Trist 2019

2019 ser ut att bli ett trist ekonomiskt år. Tillväxten bromsar in världen över. Redan 2020 kan det däremot ljusna, säger flera prognoser. 

Under sensommaren kom första frossan. Oron för en svagare konjunktur 2019 märktes i börskurserna. Under senaste veckorna har tonläget skruvats upp ytterligare snäpp och allt fler talar öppet om lågkonjunktur nästa år.

Asien och USA ser fortsatt stark tillväxt. Även om USA kan falna redan här på vårkanten i takt med att Trumps stimulanser ebbar ut. Handelskrig gör det inte bättre. Redan är tekniktunga börsen Nasdaq ned över 20 procent från toppen och detta brukar signalera en fortsatt fallande björnbörs.

Europas utsikter ser också stökiga ut. Tillväxten övertygar inte. Lägg till tre av Europas huvudländer har motvind. Merkel ska bytas ut, Brexit spökar och Frankrikes gula västar orsakar oro.

Därför kan svenska börsfallet på -14% från toppen mycket väl fortsätta lika mycket till i början på nästa år.

Prognoserna från de svenska bolagen är däremot inte särskilt dystra, utan exportbolagen talar mest om fortsatt tillväxt. Det gör att bolagen och deras skyltfönster (börsen) går i otakt. Och kan fortsätta att gå åt olika håll nästa år. Det händer ibland. Om sedan bolagen eller börsen får rätt, återstår att se.

Får bolagen rätt så kan vi minnas 2019 som en kort börsoro och att vi just nu kanske har lite mellandagsrea. Inte för att jag törs tro på just detta, men ändå…

Får börsen rätt så kan vi vänta oss en riktig lågkonjunktur som startar nästa år. Sådana brukar ta 1-2 år att värka ut. Och i så fall skulle kunna ekonomin bromsa fram till hösten 2020.

Lägg till att svenskarna är hårt belånade i bostäder. Det gör att ovanligt många kan få det jobbigt om en riktig lågkonjunktur sätter in. Ja, vi har ju inte haft en riktig lågkonjunktur sedan 1992… Det är hela 25 år sedan vi fick se riktig arbetslöshet, fastighetskris och djupare bekymmer i vardagen…

Frågan är hur många som är redo för det idag? 1-2 generationer svenskar, alla under fyllda 50, har ju aldrig varit med om det tidigare…

Vad väntar du dig av 2019?/claes hemberg

7 kommentarer

  1. Jack säger:

    Hej Claes.
    Själv månadsparar jag 12000kr i från lönen månadsvis 100% i Avanza Global. Långsiktigt 15-20 årssikt. Några miljoner i portföljen just nu. Skuldfri på alla möjliga sätt. Buffert och kortsiktigt spar på sparkonto. Tänker inte ändra på något då jag inte tror att man kan tajma börsen. Vad tycker du själv? Borde jag ändra något? I ppm kör jag 100% Ap7 aktiefond. Tjänste pension 100% LF Global indexnära. 24 år till pension har jag kvar. Känns tryggt med den upplägget i alla fall.
    Mvh.jack

    • Claes Hemberg säger:

      Jack, kul att höra ifrån dig. Det låter som att du hittat ett bra spår. En billig bred fond låter prima. På ISK-konto förmodar jag. Sedan börsen falla ytterligare 15% i år. Men det gör ju inte dig någonting alls, eftersom du inte ska använda pengarna. Och återhämtningen kan börja redan i höst, väntar jag mig/c

  2. Martin säger:

    Hej Claes,

    Vad tror du om ränteläget? Har precis köpt hus och diskuterat med olika banker om rörlig ränta alt. att låsa räntan 2,3,5 år.

    Vi är inte jättekänsliga för en högre ränta (80% belåning) dock men vill samtidigt inte betala 3% ränta om 2 år när man kunde låsa för 1,4% idag på 3 år.

    Har blivit erbjudna rörliga räntor på 1,2% men det lär väl gå upp under detta året.

    Hur tänker du och med svagare ekonomi, bostadskris vågar (kan) riksbanken höja så mycket? Ska man låsa en del av lånet?

    • Claes Hemberg säger:

      Martin, naturligtvis vill banken binda dig. Men tjänar du på det? Knappast. Någon mer räntehöjning får vi kanske inte alls de närmaste åren. Jag väntar mig inte det. För första höjningen på 7 år kom igång alldeles för sent, om vi jämför med tidigare ekonomiska cykler. Utan först i nästa ekonomiska uppgångsfas, säg 2021 så kanske räntorna kan börja smått ticka upp igen. Men återigen talar vi inte om några stora, utan mycket små steg. För vår räntehamn – Europa – har en tillväxt under all kritik.
      Därmed skulle jag inte binda min ränta, för allt smör i Småland. Nu kan vi redan se vissa banker smyghöja räntan 0,2%, men mer lär det INTE bli. Och säg att just din bank höjt, så byt bank då! Det är ju fördelen med att ha rörligt. Att du kan hela tiden välja den billigaste! /c

  3. Daniel säger:

    Hej Claes!

    Vi har två barn i åldern 1-3 som vi ska börja månadsspara barnbidragen till på ett ISK. Jag hade tänkt mig en portfölj med LF Global Indexnära, LF Sverige Indexnära och LF Tillväxtmarknad Indexnära – men är lite osäker på hur jag ska fördela. Jag har sedan tidigare ett eget månadssparande med samma fonder och där har jag valt att köra 60/30/10. Är det något som skulle fungera även för barnen, eller har du ett bättre förslag på fördelning/innehav? Tanken är att barnen ska få pengarna först när de är 20 år gamla.

    Mvh Daniel

    • Claes Hemberg säger:

      Daniel, din egen fördelning gillar jag. Sedan är det förstås omöjligt att veta vilken del av världen som växer mest närmaste åren.
      Fördelningen 80/20/0 är vanlig i olika former av pensionspotter. Jämfört med dem har du en större tro på Sverige och tillväxtländer än de stora förvaltarna. Å andra sidan behöver du inte vara så politiskt korrekt. Så fortsätt så, tänker jag.
      Dina barn kanske kan börja lite försiktigare, typ 80/20/0 med tanke på att ekonomin just nu ser lite stökig ut. Sedan kan du om några är växla över till din mer offensiva modell… Lycka till

      /C

  4. Mattias säger:

    Hej,
    Försöker reda ut i vilka ppm fonder jag ska placera i.
    Tycker att pensionsmyndigheten.se är som arbetsförmedlingens hemsida. Tex. När man fått jobb och vill tala om det, så går inte det via hemsidan. Slutar bara med telefonsamtal och slösar massa tid på saker som borde gå snabbare.
    Finns det inga webbsidor där man kan jämföra fonder på ett bättre sätt? och se bra analyser. En snabb nulägesanalys av alla fondens innehav. Tar sådan fruktansvärd tid om man ska kolla igenom många fonder och få en bra helhets bild.

    Annan fråga: Vad är anledningen till att det tar 3-4 dagar för ppm fonden att säljas? Försöker de hitta bästa mellanskillnad att stoppa i förvaltarnas eller statens ficka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *