Hem » ”Vet mer i juni”

”Vet mer i juni”

ECB-chefen talar nu mycket om ”Vi vet mer i juni”. Det är svårt att tolka det på annat sätt än att då kan deras första räntesänkning komma.Juni” är tydligt, men det är senare än många bedömare väntat sig. Å andra sidan är också Lagarde tydligare om vilken månad ECB kan tänka sig.

Så även om vi får vänta längre. Så är dimman mindre tät. Det gillar vi.

Tidigare spekulerades en hel del redan om sänkning i april. Att vi då skulle först räntesänkningen i Europa. Men ”april” var inte alls lika intressant, om vi lyssnar på Lagarde.

Då kanske en försening låter som ett trist besked?

Nej, även om första räntesänkningen blir några 1-2 månader senare än många bedömare räknat på, är det uppenbarligen ett klarare besked än tidigare. Detta är nyheten vi kan ta med oss från idag.

Lagarde bäddade inte heller in sitt juni, i någon lång lista med ”men”. Visst nämnde hon stigande löner som ett hinder. Visst nämnde hon även Mellanöstern som ett hinder. Men dessa hot visst vi redan om. Inga nya hot, är en viktig poäng.

Samtidigt har vi amerikanska centralbanken som inte är lika tydliga när det gäller datum. Där finns även en bredare diskussion om en andra inflationsvåg. Så även om vi Europa tycker oss se ett start på räntefallet, så kanske amerikanare kan få oss flytta fram datumet ändå.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *