Hem » Vd:ar mer självkritiska

Vd:ar mer självkritiska

Plötsligt i vår rekordlånga högkonjunktur talar flera vd:ar om uppsägningar och besparingar. Men det är inte med kniven på strupen. Tvärt om. Vd:arn har lärt sig av läxan och är denna gång mer framåtblickande vd:ar. Det är i grunden lovvärt, även om budskapet är jobbigt i stunden.

Sandvik kapar redan nu 2 000 anställda. Deutsche bank skickar hem 18 000 personer. Handelsbanken talar om besparingar kan komma. Liknande besked hör vi från en rad olika branscher och länder.

Orsaken är inga stora mörka moln, utan mer väderkänningar av en sämre konjunktur, andas vd:arna. Nu handlar det inte bara om perspektiv, utan också om tillgången på data. Allt vassare datastöd kan ge dagens vd:ar fakta betydligt enklare och snabbare – fakta om bland annat förändrad väderlek där ute.

”Det går inte att lyssna på säljarna. De är alltid för positiva. Du måste ha en egen analys”, säger en vd till mig.

Vd:arna talar nu inte om lågkonjunktur, utan mer lugnare tider. Och då är kostnader plötsligt en central och hanterbar fråga. Att kapa anställda är ju både en signal och en direkt besparing. Och att agera fort, är bara det en signal, till övriga anställda att inte dra på sig högvis med nya kostnader. Och vd:n säger mellan raderna: ”Jag har koll” och mer nyansrikt: ”Jag försöker få bättre koll”.

Spontant är det förstås trist när bolag praktiserar bromsen. Men så vet vi att de är bättre rustade för sämre tider. Därför brukar besparingar inte följas av sylig kritik, utan snarare beröm. Även om det kan ta några veckor och månader.

Att vara förutseende måste ändå vara en av vd:ns främsta uppgifter. Men långt ifrån alla har modet att agera. Hellre skylla på sämre försäljning än prognoser om sämre försäljning, är tyvärr den väg som ändå många vd:ar väljer. Kanske saknar de också det självkritiska datastödet för att göra en löpande analys.

Den första vd:n jag hörde beskriva frågan på ett träffande sätt var dåvarande vd:n på SKF, Tom Johnstone. Han såg sig själv som en racerchaufför. ”Jag måste kunna gasa och bromsa samtidigt”.

Väntar du lugnare tider? /claes hemberg

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *