Hem » Studsboll-börs att vänta

Studsboll-börs att vänta

Räntor och råvaror faller. Det brukar vara en signal om lågkonjunktur. Men dämpningen behöver inte bli lång och svår. Börsen lär istället åka studsboll. Mellan stimulanser, kallsupar och nysatsningar.

Tecknen på lågkonjunktur märks på flera sätt. Det mer framåtidsblickande skrået räntehandlare har bytt fot och handlar senaste månaderna utifrån flera räntesänkningar närmaste åren. Inte för att de bestämmer framtiden, men deras utsikter säger oss något om förväntningarna: Det vankas lugnare tider i ekonomin, både i USA och Europa. Naturligtvis lär centralbanker vilja reagera, och servera mer plåster än riktiga mediciner och avgörande operationer.

Samtidigt märks en växande skepsis från råvarubolagen. Siffrorna här kommer ifrån USA. Där väntas råvarubolagen bli kvartalets stora sänke med vinster som faller i snitt över 15%. Det brukar vara en tydlig signal om att industrins efterfrågan sjunker. Med andra ord lågkonjunktur.  Även verkstadsbolagen talar om lugnare tider.

Vi har också redan sett flera vinstvarningar. Om de verkligen har med konjunkturen att göra, är inte alls säkert. Naturligtvis vill bolagen gärna skylla på konjunkturen. Men vinstvarningarna kan också vara mest hemmasnickrade misstag förklädda till andras fel, så vi får ta dem med en nypa salt.

En lugnare konjunktur behöver sedan inte bli lång eller djup. Dels är världsekonomin rekordbred, vilket gör att stora regioner med tillväxt borde kunna tuffa på, även om Europa bromsar. Dels för att breda nysatsningar märks inom allt från fordon, till energi, klimat, ai, hållbarhet och vad gäller den fjärde industriella revolutionen, som jag återkommande skriver om här. Lägg till att centralbankerna är alerta och tycks stå på tå för att agera.

Börsen i sin tur är mer svår att förutse. Som vanligt. Den är ju inte fakta, utan känslor och mest ett ytligt skyltfönster för ekonomin. Så vi lär få höra om varannan dags: rea, utförsäljning och nya kollektioner. Därför kan börsen lätt bli en snabb studsboll som far mellan pressade markkänningar och euforiskt högtflygande nivåer.

Tillfälliga händelser och uttalanden kommer fungera som blixtar både upp och ned på vägen. De kan heta Brexit, Trump, Grekland, Kina… Det enda säkra är att överraskningarna kommer just överraskande.

Med andra ord kan denna lågkonjunktur märkas mer på börsen än i vardagen. Den kan blåsa över utan att blir så mycket arbetslöshet, åtstramningar och bromspedal. Och kom ihåg att lågkonjukturer ofta är bara några 15-18 månader. De senaste markkänningen var ovanligt hård. Jag tänker på finanskrisens 2008. Men i år talar vi inte om kris, utan tid av lugnare konjunktur. Redan nästa år kan det ljusa igen. Som vid en helt vanlig lågkonjunktur, om du så vill.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *