Hem » USA väljer sanning

USA väljer sanning

USA-valet handlar om verklighets-beskrivning. Ska USA bygga murar och bråka med Kina. Eller ska USA hänga med utvecklingen och samarbeta? Först blir det en stimulans-börs.Bägge kandidaterna Biden och Trump lovar att starta med stimulanser. Vilket kan gynna ekonomin närmaste kvartalet. Snittamerikanen average-Joe utan socialt skyddsnät behöver akut hjälp. För får de inte en höga extra dollarcheckar, så kommer vi se svält på USA:s gator…

Även börsen kan få fart av stimulanserna. Och för en stund kan vi glömma oron för pandemin. Den stimulerade börsen såg vi senast 2016. Då steg börsen kraftiga 32% första året.

Det riktiga stora vägskälet mellan Biden och Trump handlar istället om vilket USA de vill ha. Ett bakåtblickande ”Keep America Great.” Eller framåtblickande ”Build Back Better”.

Keep America Great…

Trump har uppenbarligen gjort lögn till politik. När en växande grupp amerikaner upplever att de är på efterkälken. Ja, köpkraften har för många stått stilla sedan 1970-talet. Inte konstigt att en växande gruoo gärna blundar för fakta.

Då är det för Trump enklare att locka med en egen alternativ verklighet. Som inte löser problem, men kortsiktigt räddar självbilden. Enklare är att tala om ”alla andras fel”. Och vara emot vetenskap, media, klimatfrågan, EU, Kina… Och svara med murar, hot, förnedring, mobbning, fascism, rasism och fler lögner i sann Trump-anda. (Han har precis passerat 25 000 lögner och faktafel under sin tid som president.)

Bilden av Trump förstärks av att han går till presidentval, utan någon som helst valplattform. Han ska alltså leda ett världens största ekonomier utan en plan. Det är förstås mycket enklare så, för den som har lögnen som affärsmodell. Men sprider förödande osäkerhet och missämja omkring sig.

Build back better…

Bidens plan påminner mer den verklighet som vetenskapen och världssamfundet lyfter fram. USA behöver satsa på grunderna som bygger en nation.

Biden vill satsa på:
*utbildning – fri skola och universitet.
*vård – mer av fri sjukvård och sjukförsäkring.
*jämlikhet – stärka myndigheter, rättskydd och städa bort rasism och fascism.
*samarbete – inom forskning, välfärd, ekonomi och över gränser.
*ny energi – istället för olja investera i ny teknik och nya jobb som hör elektrifieringen till.
*infrastruktur – vägar, broar och järnväg är grovt eftersatt.

Biden göra-lista påminner mycket mer om de handgrepp vi ser i Kina. Utbilda mer, vårda mer, satsa på el-energi i både produktion, batterier och fordon och stimulera mer den teknik som behövs framåt. Nu gör detta inte Biden till kommunist, men väl opportunist.

Ja, det spelar faktiskt ingen roll om Kina passerade USAs ekonomi sett till köpkraft 2013 eller kommer att göra det utifrån BNP redan år 2028. För USA handlar om att nu öka tempot, förändra, förnya och sluta blicka bakåt. Samma utmaningar som hela västvärlden brottas med.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *