Hem » Grattis världen

Grattis världen

Världen blir nu mindre av lekstuga för en gapig clown. Istället får vi en mer förutsägbar värld med samtal kring våra riktiga framtidsfrågor. Tristare, kan någon tycka. Men världspolitiken, ekonomin och börsen gillar en förutsägbar och framåtlutad Biden, som startar med stimulanser.

Senaste fyra årens president gjorde ämbetet och makten mer tillgängligt för fler. Plötsligt trodde ”en tyst majoritet” att deras man var i Vithuset. Men priset har varit en hemsk polarisering, byggd på lögner, rasism, självförhärliganden med hot om våld mot åsiktsmotståndare, minoriteter, funktionshindrade, kvinnor och media. Traditionell fascism från 30-talet.

Naturligtvis kommer president Biden inte göra allt snabbt och rätt. Han är en övergångslösning, säger han själv. Men Biden signalerar en konstruktiv inbjudande politik. Han öppnar för nya idéer och initiativ som tar tag i våra gemensamma framtidsfrågor.

Samtidig är vi ett avgörande lägge i pandemi, ekonomisk kris och en klimatkris. Här kan vi blicka fram mot en ny upplaga av en New deal. Europa har redan klubbat 1000 mdr-satsningar. Enorma belopp behöver investeras i hälsa, skola, energi och teknologi. Liknande planer finns i Bidens USA. Lägg till en sund debatt om rasism, vetenskap, mångfald, polisvåld, kvinnovåld…

Detta gillar politiken, ekonomin och börsen. För människor med nya idéer och energi som vill bidra till något bättre, kan vi nu glänta på en mer framåtriktad i världen. Ett samtal och en optimism, vi behöver. Både bland amerikaner och världen över. Också vita republikaner som känner sig marginaliserade av en mer global värld.

Gjorde den förra presidenten ingenting rätt? Han har byggt 2,4 mil ny mur, sänkt företagskatter och gjort abortmotståndare till domare. Men det spelar ingen roll – om du har ljugit, hotat, uppmanat till våld, hån och häcklat. Hans stora skillnad kanske ändå är: att 4 av 10 amerikaner nu är beredda att ta till vapen mot sina politiska motståndare. De är inte värdigt en demokrati.

Valet av Biden kan bli starten på ett nytt samtal inom och utanför USA. Där USA blir en del av världen igen. Vi ta tag i frågor om världshälsa, världshandel, världens klimat och vetenskap. Där vi slutar peka ut ”alla andras fel” och istället själva ta ansvar för framtiden.

Några lär antagligen tycka att politiken blir tråkigare. Men ska politik kretsa kring egensinniga raserier, mobbing och självförhärliganden? Som vi också sett kopieras nära oss, i Polen, Ungern, Turkiet och även här hemma.

Nej, flera miljarder människor förtjänar nu konstruktivt samarbete. Vi kan återigen på allvar ta tag i våra gemensamma avgörande framtidsfrågor. Grattis världen.

Vad väntar du dig? /claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *