Hem » Gruppkrav ger maktbalans

Gruppkrav ger maktbalans

Tusentals aktieägare kan kräva 234 msek i flera år gamla utdelningar från Balder pref, Ratos pref och ytterligare tre börsbolag. Gruppkravet inkluderar däremot inte alla ägare automatiskt, utan varje ägare måste själv svara. Den nya metoden gruppkrav kan förhoppningsvis komma till nytta i många andra fall där små aktieägare och konsumenter har svårt att hävda sig mot tyngre ägare och intressen.

Flera gånger senaste åren har 5 000 aktieägare i pref-aktier plötsligt inte fått den utdelning som de väntat sig. Utdelningarna frös inne, menade bolagen, eftersom aktierna tvångsinlöstes före datumen för utdelning.

Bolagens metod var moraliskt förkastlig. De bröt ett löfte. Jag blev väldigt förvånad och upprörda. Nu gäller gruppkravet utdelningar på i snitt 48 000 kronor per ägare. Många aktieägare protesterade också. Men ingen av oss kunde juridiken kring utdelningar tillräckligt väl. Om bolagen var okunniga eller bara cyniska låter jag vara osagt. Det är också väldigt svårt för enskilda småägare att hävda sig mot börsbolags breda laguppställning med jurister. Därför föll hela frågan i glömska i flera år. Fram till nu.

För några veckor sedan hörde tidigare advokaten Gustaf Leijonhufvud (vd Kapatens) av sig till mig. Kapatens som nu organiserar gruppkraven mot pref-bolagen, menar att börsbolagens utdelningar ligger fast, oavsett tvångsinlösen. De har utrett frågan på djupet och anlitat en rad experter och advokater. Idag skickar de därför ut brev till pref-ägarna i fem börsbolag. De erbjuder aktieägarna att samla kraven på totalt 234 msek i fem gruppkrav mot bolagen.

Utdelningen tar tid

Att få loss utdelningen kan däremot dröja flera månader och kvartal. För bolagen kommer antagligen inte säga ja i första taget. För bolagen är utdelningarna bara småsummor. Balder som är skyldigt 150 miljoner kronor plus räntor, tjänar idag över 4 mdr per år. För dem rör det sig därmed om 4 procent av årsresultatet. Nu ser Gustaf Leijonhufvud stora möjligheter att ro hem utdelningarna.

Fördelen med gruppkrav är att alla aktieägare bjuds in att delta. Men deltagandet sker inte automatiskt, utan varje ägare måste svara. De aktieägare som denna gång inte hör av sig kan inte räkna med någon extra utdelning. Att delta kostar inte heller något. Först om gruppkravet blir framgångsrik så tar Kapatens betalt, 4 av 10 kr för att täcka sina kostnader. Det kan se dyrt ut. Men aktieägarna har inget att förlora, när äntligen någon lagt ned massor av tid och är beredd arbeta vidare med uppgiften.

På grund av brister hos adresskällan Euroclear kommer däremot inte alla aktieägare få brev. Vet du med dig att du ägde aktierna på angivna ägardatum är det bara att höra av sig.

Fortsatt förebild

Nu är jag ingen pref-ägare, men jag är uppriktigt glad för att vanliga aktieägare nu kan få den utdelningen de har rätt till. Även om den är upp till 4 år försenad. Framgent kan också sådana här gruppkrav bli en metod där vanliga aktieägare och konsumenter kan hävda sig mot tyngre ägare och intressen. Det ser jag fram mot.

/claes hemberg 

2 kommentarer

 1. Martin Franzen säger:

  Hej
  Vem skall man höra av sig till?
  Jag har inte fått något brev.
  Hade Pref i Robin och Högkullen.

  • Claes Hemberg säger:

   Martin, gå in på kapatens.com så hittar du alla fakta.
   kom gärna tillbaka och berätta hur det går! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *