Våra uppfinningar, nya tankar och teknik stupar ibland i krocken med vår självbild. Historien visar det gång på gång. Något för företagare, anställda och politiker att agera på. Här en vass rolig tät startknapp – en intensiv och rak (julklapps)bok, till vetgiriga tjejer och killar, mellan 20 och 99.
Vi hurrar gärna historien för våra banbrytande uppfinningar. Men kika närmare och du ser systemfel, tankevurpor och grova feltänkt. Som vi borde ta åt oss av, innan vi lägger mer pengar, arbetstid och krut på nya banerförare. Det menar den inspirerande boken ”Att uppfinna världen” av Katrine Marçal.
Dagens techbolag och högskolor är kanske det nu mest synliga fallgroparna. Klassiska misstag upprepas som på löpande band. De är uppenbart att våra läroböcker, universitet och debatt ännu idag inte förmår att bygga kunskap, utan att också gödsla förgörande fördomar.
Marcal avtäcker faktafel, vägval och okuvliga sanningar. En gång för alla inser vi; vår tids stora uppfinnare inte är en person, utan ett brett lag med många olika infallsvinklar och förmågor. Utan dem inga uppfinningar.
Det gäller kanske särskilt i dag då enorma belopp investeras i hypersmala idéer och mycket få ljushuvuden. Laget är de få som ens talar om. Ordet ”kultur” nämns ibland, men det fångar ändå inte det lag-momentum som uppfinningar kräver.
För att inte tala om hur pandemin nu kan dra undan fötterna på dagens företag. Om nu inte laget träffas och hittar de gemensamma nycklarna. Vi kanske inte ser det idag. Men om några år lär vi se hur Zoom kanske snarare fick 2020 års skarpaste uppfinningar att zooma bort…
Marçal ger läsaren en serie avslöjande reportage. Som ofta landar i att en rad centrala initiativ och roller glömts bort eller förminskats. Påfallande ofta är roller utan fin titel och dessa personer kvinnor. Någon kan tycka det blir feministiskt agiterande. Men eftersom många av dessa kvinnor aldrig blivit omnämnda tidigare i debatt, är texten snarare just ett viktigt avslöjande reportage.
Alla banbrytande tankar och vår tids stora uppfinningar är inte från män, utan av kvinnor & män. Där den senare ofta har skrivit historien. Så enkelt, självklart och tyvärr väldigt nyskrivet.
Marçal är flyhänt, underhållande och vass. Hon ger insyn och ögonöppnare. Hon fångar trösklar, hinder och missförstånd som mött idémakare genom århundradet. Hur bromsades de av ointresse, trångsynthet och direkt ovilja? Här ger ”Att upptäcka världen” en bra skolbok för den som vill vidga perspektiv, utveckla sitt företag eller utmana sina kollegor.
Vi möter stora uppfinnare som Benz vars fru helt avgörande finansierade och utmanade honom. En mindre känd svenska uppfinnare är Aina Wifalk jämte Whitney, Turing, Jobs men också de personer som förverkligade, såg till att idéerna tog fart och utvecklades vidare. Från byrålåda till branschbyggare.
Boken fångar också historiken bakom dagens strukturproblem. Vi kan i dag klaga på bristen på kvinnliga programmerare och kvinnliga investerare. Här finns historiska feltänkt och vägval som satt på oss på denna pottkant, menar Marçal. Och vilka skador gör inte detta i våra samhällen fortfarande idag. Om vi nu inte själva närmaste mekaniskt bryter upp och rättar till dem.
Berättelsen om elbilar är komisk. Hur elbilarna var väl utvecklade redan i slutet på 1800-talet och rullade 60 km på en laddning. Hur laddstationer enkelt erbjöd snabbyte av batterier för att köra iväg på bara några minuter. Något som inte ens finns idag… Men också hur konkurrerande bolagen bakom bensinbilar och oljan pekade ut elbilarna som ”inga riktiga bilar”. De varken bullrade eller skvätte olja. Spiken kistan var att kalla elbilarna för ”kvinno-bilar” och snart föll de i träda. Fram till nu.
Ja, här har vi en inspirerande bra julbok för den som vill locka unga, äldre eller sig själv att tänka nytt och ödmjukt. Vi är många om behöver förstå vad som behövs för att verkligen förändra och skapa nytt. Den ensamma uppfinnaren är död. Länge leve uppfinnar-laget.
/claes hemberg