Hem » Försäkringsekonom mot köphets

Försäkringsekonom mot köphets

Datakraft och kunskap kan bryta en medeltida maktordning. Det menar landets första försäkringsekonom Henrik Senstad på Gofido. ”Vi svenskar förköper och bedrar oss något hemskt i försäkringar. Konsumenterna behöver nu ta tillbaka makt och pengar”, säger Senestad.

 

Hela 18 mdr ”kastar” svenskarna på sina hemförsäkringar varje år. Orsaken är gamla grå giganter som hetsar konsumenter att köpa mer och dyrare.

Senestad har en bakgrund i finansvärlden som (min) sparanalytiker på Avanza. Sedan dess har han jobbat på Alecta  som expert på pensionssystemet. Nu ska han ta tag i svenskarnas fjärde och bortglömda ben i finansvärlden; försäkringar.

”Vi svenskar tycks här varken bry oss om pris eller innehåll. Försäkringar har blivit en slags ångestdämpande köp. Tror vi. Nu vill jag lära svenskarna att smasha. Att ställa krav på både pris, innehåll och service”, säger Henrik Senestad.

Den gamla strukturen sattes på medeltiden, säger Senestad. ”Du vill lita på alla andra – om ditt hus brinner upp. Det är rätt, men du måste också välja och ställa krav. Annars är du sakta men säkert rökt. För de gamla försäkringsjättarna berättar förstås inte om köksdörren,” säger Senestad.

Senestad menar att det syns bäst i svenskarnas hemförsäkringar.

”Varje år stiger priserna på svenskarnas hemförsäkring. Även om vi har ett samhälle; utan prisökningar, med fler brandvarnare och bättre skydd. Priserna borde ju tvärt om sjunka varje år. Men inte”.

Även konsumenterna har fått effektiva skygglappar från försäkringsbranschen. Få svenskar ifrågasätter stigande priser och stora innehåll,.

”Försäkringar är svenskarnas bortglömda barn.” Men det finns mediciner mot okunskap, byråkrater och ointresse, menar Senestad.

”Nu ska jag in i branschen och analysera, hitta de enkla råden och hjälpa svenskarna att spara miljarder i både kronor och ångest”.

En utmaning är att konsumenten är inlåst. ”Vi ser bara möjligheten att byta en dag per år. Det liknar statarsamhället där du bara fick byta gård en gång varje höst. Statarsystemet förbjöds, men försäkringsbolagen jobbar vidare”.

Bristen på självkritik hos försäkringsjättarna har också gjort att de vuxit, svällt och blivit dyrare, utan någon hejd. Det påminner mycket om bolånebankerna som fått ett bryskt uppvaknande senaste åren.

”Idag prutar varannan svensk på sitt bolån. I hemförsäkringar har vi svenskar väldigt långt kvar. Trots att här kan vi dessutom välja och vraka och bestämma själva. Och spara miljarder. Något väldigt få har insett.”

Mer om Gofido

Vad väntar du dig av försäkringsvärlden?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *