Hem » Gamla stadens sista suck

Gamla stadens sista suck

Efter nära 250 år stänger varuhuskedjorna Debenhams och Bon Marché. Samma vecka offentgörs nedläggningarna. Pandemin snabbspolar utvecklingen. Abrupt. Till det bättre.

Första varuhuset Debenhams öppnade 1778. Det är nära 250 år sedan. I Paris öppnade den franska motsvarigheten Bon Marché sedan år 1838. Igår kom beskedet att bägge deras många hundra varuhus stänger för gott. Pandemin och näthandeln har gjort sitt.

Smått tragikomiskt kan vi tycka. För en dag senare, idag, hävde de brittiska myndigheterna deras senaste lockdown och engelsmännen går idag återigen fritt på stan och i butiker.

Utan sitt Debenham och sin Bon Marche förlorar många städer något av sin kronjuvel, kan någon tänka, men antagligen är det bättre och billigare att rycka plåstret, och tvinga fram förändringar, än att sega ut och anpassa lite år efter år.

Men pandemin har två eggar. Den visar inte bara på behovet av att flytta handeln ifrån centrum till nätet. Pandemin visar också att vi människor vill och behöver umgås. Mer socialt än kommersiellt. Och antagligen är det där stadskärnorna får sin stora en roll framgent.

Stadsrättigheterna som levt i snart tusen år handlade då om att kungen ville ta upp tull. Nu kan stadskärnorna istället växa som mötesplats. Det är något helt annat och en övergång tar tid. Därmed har pandemin både stjälpt och hjälpt. Återigen gynnas den som är beredd att förändras…

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *