Hem » Chocken dröjer

Chocken dröjer

Pandemin har tömt städerna butiker och kontor. Det är bara början säger företagsledare jag pratar med. Företag styr nu om arbetssätten. I stadskärnorna dröjer effekten kanske 2-3 år. Bostadspriserna lär också åka med ned.

Att butiker och gallerier står tomma märks tydligt. Vi näthandlar mer än någonsin. Maten på nätet har ökat mer än 100 procent i år.

Hela kontorshus gapar också tomma. Det är svårare att se från utsidan. Men när jag pratar med företagsledare intygar de dramatiska förändringar även efter pandemin. Kontor och stadskärnor kommer att förändras dramatiskt.

”Nu jobbar alla utom receptionisten hemifrån. Alla från it, till kundsupport, jurister… Vi kommer nog aldrig jobba alla på kontoret igen. Aldrig. Mer flexibelt arbete uppskattas av medarbetare, kapar restid och dyra kontorskostnader.”

Bilden av tomma centrum intygar även flera restaurangägare jag pratar med. Luncherna är bortblåsta och de är tveksamma till om de någonsin kommer tillbaka. Hämtmaten räcker inte. Restaurangdöden kommer att märkas redan i vår, säger flera ägare. Fastighetsägare med butiker och kontor står inför en mer utdragen chock.

”Eftersom kontrakten på kontor och butiker skrivs om var 5-10 år i snitt, så kommer den verkligen upptäckten dröja lite. Men om 2-3 år så börjar det göra ont i många centrum, huvudgator och centrala lägen. Nu finns det tid att tänka om och agera. Men det är väldigt bråttom. 2-3 år går fort”, säger en fastighetsägare.

Och även företagsledare intygar att förändringen är definitiv.

”Särskilt mer erfarna medarbetare gillar hemarbete. De kan fortsätta hemma kanske 3-4 dagar i veckan. Så länge vi har tydliga mål och krav på varandra.”

Företagsledare vill däremot tvinga unga och nyanställda till kontoret.

”Särskilt saknar unga och nyanställda kollegor sina arbetskamrater. De behöver träffas för att lära sig vårt företag, arbetsätt och vår kultur. Därför har vi obligatoriska kontorsdagar.

Vissa möten måste också ske på kontoret menar företagsledarna.

”Viktiga möten, nytänkande möten, utmanande möten måste vi även i fortsättningen göra öga mot öga. Vi har svårt att tolka avgörande signaler över digitala kanaler. Då måste vi träffas. Det kan rör sig om 2-3 möten i veckan. Som vi tar på våra kontorsdagar.”

Flera företagsledare menar att det är fullt möjligt att minska kontorsytan till hälften. Vissa pratar om att plocka borta två tredjedelar. Naturligtvis kommer detta att märkas inom några år.

Frågan hur städerna ska reagera? Fastighetsägare, stadsplanerare, kollektivtrafik, bostadspriser… allt kan flyttas runt. För varför ska människor bo nära jobbet och dessutom betala dyrt för att bo trångt i centrala stan? Den som ändå jobbar mest hemifrån vill förstås flytta ut. Ja, pandemin har verkligen snabbspolat oss till flera viktiga framtidsfrågor.

Vad väntar du dig av kontor och stadskärnor?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *