Hem » Pandemi ett år till

Pandemi ett år till

Pandemin får vi leva med ett år till. Det säger smittsskyddsläkare på KI jag pratat med. För vaccinering tar tid. Detta mörkar nu utblickarna för år 2021, i Europa och USA. Men allt är inte dystert. Svensk ekonomi kan hämta sig och flera branscher gynnas. Titta efter de som tar marknadsandelar.

När pandemin slog till i mars visste vi ingenting om viruset. Därför blev också läget snabbt akut. Samhället och hela ekonmin tvärnitade.

Nu i andra vågen blir det annorlunda. För viruset slår annorlunda, vi är mer beredda och vi kommer inte stänga ned hela samhällen igen. Det har vi inte råd med. Men viruset är tillbaka och väcker ny osäkerhet.

I Sverige märks hur fler blir sjuka, men färre dör. I USA och Europa är det mer ojämnt. Sedan får vi antagligen en tredje våg. 

Stoppa viruset kan vi bara göra med vaccin, säger KI-experterna. Att vaccinera en hel befolkningen är däremot långt svårare och mer tidsödande än vi vill förstå. Vi har aldrig gjort det tidigare. Vi saknar både processer, teknik och kompetens.

Även om vi får ut vaccinet på vårdcentralerna, saknas sedan sjuksköterskor. I England har de räknat på det. ”Ska hela UK vaccinera sin befolkning krävs det 30 000 nyanställda sjuksköterskor som arbetar dygnet runt under flera kvartal.” Med andra ord kan vi räkna med att pandemin tar slut tidigast om ett år.

_

Hur klarar sig då ekonomin 2021? Flertalet av oss arbeta igen. Även om det sker mer på distans. Och här fungerar Sverige bättre än snittet. Enskilda regioner och städer kan däremot stänga ned. Wales har nu infört full lock down under 17 dagar. Paris begränsar bara fritiden och stänger ned utelivet. Flera företag kommer inte klara en våg 2 och går i konkurs, och vi får se ökad arbetslöshet… fram till att vaccineringen rullar ut.

Även om pandemi nu är mer kontrollerad, så dämpar Coviden återigen framtidstron och ekonomin. Färre affärsresor ger färre affärer. Vilket förstås gör avtryck i industrin. Vi väntar i år den sämsta tillväxt på över 40 år. Sverige väntas i år växa -4%. Europa -7%, USA, -4%, UK -10%. 

Som privatpersoner begränsas vår fritid ett år till. Därför kan de breda näringarna hotell, resor, service och restauranger få ett jobbigt år även 2021. Vilket förstås slår mot helheten.

Men allt är inte dystert. VI kommer att se fortsatt tillväxt när det gäller hämtmat, näthandel, nätspel, it-tjänster, 5G, nätunderhållning, molntjänster… Vår värld raskar på med ovanligt stora kliv in i datoråldern. Där datorer, plattformar och sensorer stödjer oss i allt fler vardagsbestyr. Vilket även borde gynna grön energi, eldrivna fordon, robotar och andra industrier som är mer datordrivna.

Jag spanar särskilt efter bolag och verksamheter som trotsar oron, fokuserar och plockar marknadsandelar. De som bygger för framtiden kommer att bli vinnare, oavsett om pandemin lättar i vår, sommar eller nästa höst…

Så även om pandemin lever kvar är det inte allt bara dåligt. Utan vi kan planera utifrån förutsättningarna och blicka bortom pandemin. En långsiktighet som antagligen kan ge oss en hel del.

Hur planerar du för år 2021?/claes hemberg

4 kommentarer

  1. Marcus säger:

    Är jag ensam om att tycka att antalet döda är svårtolkat? Antalet döda/capita är väl klart enklare eller?

    • Claes Hemberg säger:

      Marcus, bild nr två fångar just per capita. Samtidigt har glesbefolkade länder i den norra utkanten av Europa med väl utvecklade socialförsäkringar helt andra förutsättningar… Det finns nog inte en bild som fångar allt. Skicka gärna över den i så fall
      /c

  2. Tom Rundgren säger:

    Intressant spaning Claes, jag tror att medelstora teknikkonsulter och bolag inom life science samt fin-tech kan vara vinnare 2021. Det bygger självklart på att dem är på tå och kan göra snabba omställningar. Här är ledordet due diligence. Har personligen noterat att flera stora teknikkonsulter börjar anställa igen, efter försiktiga rörelser under början av hösten. Satt själv i möte med en säljare i veckan som ser nya affärer för teknikkonsulterna, hen tyckte dock att i dagsläget bromsas affärsutvecklingen av att möten ofta sker digitalt. Mitt antagande bygger på att samhällsutvecklingen måste fortsätta trots en inbromsning på grund av covid-19. Jag har också fått signaler om att affärsområdescheferna tittar på interna synergier, vilket kan öppna upp för nya affärer och samtidigt stärka de egna organisationerna. Det i sin tur bör leda till starkare bolag med tydliga interna kulturer, men många styrelser skriver nog om affärsmålen utifrån en marknad som förändrats snabbt.

    • Claes Hemberg säger:

      teknikkonsulter är spännande. Tidigare hade jag Sweco. Nu ÅF.
      Andra klimat-tänkare jag gillar är Beijer ref, Tomra, Nibe…
      /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *