Hem » Russinbolagen tar över

Russinbolagen tar över

Några bolag plockar russinen ur kakan. De plockar det bästa bitarna och vässar dem vidare. Efter sig lämnar de stora jättebolagen med allt mer ålderdomliga tjänster, affärer, kontor och datahallar. Kruxet är att samhället gärna skapar lagar utifrån jättarna. Lite som att mata dinosaurier…

Här på Di-tv.

På en mogen marknad är det svårare att komma med en dramatiskt ny och bred idé. Alla varor tycks ju redan finnas i hyllorna.

Då kan några få russin i den stora kakan var det som väcker en ny affärsidé. För idag kan vi utveckla och sprida nya nischade tjänster långt snabbare och häftigare, än någonsin tidigare. Medan jättarna sitter i långa möten och diskuterar admin-rutiner, it-infrastruktur… som slukar enorma mängder kronor och timmar.

”Russinbolag” hittar jag i många branscher. Det gemensamma är att de upptäckt glapp, oputsade diamanter eller bortglömda kunder. De har upptäckt något som kan bli en sylvass nisch. Som de utvecklar mot en lika hett engagerad kundkrets. Lite som en delikatessbutik, bara fokuserad på nordisk mjukost… Men idag  finns dessa delikatesser inom allt från betalningar, till fordon och försäkringar.

Vid blotta ögat ser russin för ointressanta ut, för de stora jättarna. Men russinbolag har helt andra hängivna ögon och ambitioner. De verkligen bryter ny mark, utvecklar nya tjänster och väcker en efterfrågan som vi kanske inte känt till.

Russinbolagen borde också inspirera fler. Du måste inte ha ett brett erbjudande med full service. Att omvänt vara fokuserad snäv och smal kan var mycket mer spännande. Du kan vara bäst på gigg-arbetar-löner, lastbilar på exakt 22 ton eller aktiv hemförsäkringar. Poängen är att bolagen tar russin och förgyller dem till något het annat.

Problemet jag hör från russinbolagen är däremot strukturerna i samhället. Våra politiker, myndigheter och verk lyssnar av tradition gärna på de stora gamla bolagen. Men de visar jul bästa fall bara varifrån vi kommit och knappast vart vi är på väg.

Så kan samhället envisas med att skapa regler, styrning och stimulanser som gynnar gamla dinosauriebolag, istället för att gynna de pigga, smarta och nytänkande idéerna. Dessutom är russinbolagen långt mer effektiva. De har ju inga gamla arv att kånka runt på.

Och det gäller inte bara företag, utan även strukturer som hyresrätter, akademin, arbetsrätt, fack, verk och intresseorganisationer. Russin-idéerna pyr mest överallt.

Det märks särskilt i årets pandemi-tider. Ska vi på allvar utveckla samhället eller företag så behöver vi antagligen lägga ned och stänga en hel del gamla verksamheter. Att hålla alla åldersdigna verksamheter under armarna, kanske kan stilla dagens kritiker. Men det bygger inte morgondagens affärer, ekonomi eller så nödvändiga idéer.

Nu kommer inte alla russin överleva. Men vi välkomna dem och inspireras av dem. Så kan russinen bli diamanter.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *