Hem » Miljardläcka i hemförsäkringar

Miljardläcka i hemförsäkringar

I höstas hittade vi teknik och en nyckelpartner. Anställde 9 personer. Hela 7 tidigare Avanza-kollegor är nu aktiva i bolaget. Tjänsten är klar. Gofido. Nu kan svenskarna skaffa vassare och samtidigt flera miljarder billigare hemförsäkringar. Genom att aktivt steg för steg ge mer rätt innehåll så åker priset ned. Betala bara dina grejor. Själv sparade jag direkt 51%.

Hemförsäkring kostar kostar svenskarna 18 miljarder varje år. Orsaken är gamla arbetssätt och tankesätt. Genom att istället använda ny teknik, kapa mellanled och använda nytänkande partner tar vi automatiskt bort dyrt fluff och sänker priserna ofta 20-30%. Ofta ännu bättre. Och användaren är i gång på 90 sekunder…

Sista kolossen i finansvärlden ska vi nu skaka om. Efter att vi senaste årtiondena har pressat priserna ofta 50-90% inom fonder, bolån, aktier och pensioner. Nu ska vi ruska om svenskarnas hemförsäkringar.

För trots att alla andra appar och tjänster för vår privatekonomi blivit mycket bättre och mycket billigare har hemförsäkringar tvärt om blivit dyrare och dyrare, trots noll inflation. Bara för att konsumenten inte har koll. Ja  hemförsäkringar är finansvärldens sista Sovjetstat.

Vad vi på Gofido skulle gräva fram och hitta visste vi inte. Första året hittade vi ingenting… I höstas fann vi svaret i ny teknik och ny matematik (i en nystartad norsksvensk partner). Genast tryckte vi på startknappen och tog in egna och vänners pengar. Bara 12 månaders arbete och 8 msek senare så vet vi:  vi har tekniken, partners och matematiken som kan förändra branschen i grunden.

Vi har också sett tydliga tecken på att konsumenterna är mogna för något helt nytt. De har blivit avgjort mer kritiska till försäkringar senaste åren. Internet har tvingat branschen att glänta på deras svarta försäkringslåda. Idag är priser och innehåll mer lätta att hitta och jämföra än någonsin tidigare.

Vi ville skapa en helt digital försäkring (allt ihopkopplat i realtid) och helt utan mellanhänder. Det har aldrig funnits tidigare. För att kunna vägleda, ge råd och visa vägen. Direkt.

Glöm sega stora organisationer med dyr byråkrati. Vi har istället byggt en ny mjukvara haft lite tur också att hitta en lika färsk nystartad försäkringsmotor i lila nystartade Eir. Så kan vi tillsammans bygga din försäkring direkt: rätt innehåll och betala bara för det.

* Rätt innehåll: du får ett förslag, utifrån vem vi ser att du är. ”Du behöver antagligen ingen gräsklippare i din lägenhet.” Sedan kan du banta och öka på, om du vill.

* Rätt pris: betala bara för det du har.

* Genom livet: Vi kommer löpande justera din försäkring efter just dina behov. Med målet mer innehåll och ännu lägre pris.

För konsumenten öppnas en skattkista. Du slipper kollektivets dyra avgifter. Du får bara exakt det du behöver. Du får kontroll. Utan att du själv behöver analysera. Vi gör jobbet åt dig. Med mer digital teknik, statistik och ny matematik kan konsumenten dra fördel av det stora kollektivet, utan att få bära nackdelarna med det stora kollektivet.

Med direktkopplingar mellan kundens behov och databaser kan vi omgående erbjuda din mest exakta och billigaste försäkring. En nyckeln var en nystarta partner. Vi letat runt om i Europa och hittade lite överraskande norsksvenska Eir, en digital försäkringsbyggare. Helt avgörande för att vi har kunnat utveckla de tjänster vi vill. Sedan har valt svenska specialister inom service och livförsäkring (Bliwa) för bara en tredjedel av priset (28kr) för de som behöver den mest. Vi vill koppla ihop hem och liv som en självklarhet. Idag är bostäder så dyra att blir du plötsligt ensam kan du tvingas flytta. Därför har vi ordnat ett extra skydd här.

Vad som i alla år har hållit tillbaka utvecklingen i branschen är några stora stelbenta gamla jättar. Bara i Sverige är 20 000 anställda i försäkringsbolagen och datasystem som började byggas på 60-talet. Inte konstigt att svenskarna lägger hiskliga 18 miljarder på hemförsäkringar varje år. Nyttan kan vi verkligen debattera. Stora banker, fondbolag, pensionsbolag, bankkontor och bolånebolag har upplevt stora blodbad senaste årtiondet. Så är det nu dags för försäkringsbolagen.

Vi inom Gofido ser redan mer att det finns mer kvar göra och vi jobbar redan med Gofido 2. Vi ser ständiga förbättringar och ständig prispress som något naturligt. Vi vet att användarna vill det. När övriga branschen gärna har samma produkter och höjer priserna varje år, ser vi fram mot att göra tvärt om. Vi utökar tjänsterna och sänker priserna. Många år framåt.

Vill du ha mer rätt innehåll och betydligt lägre pris? claes hemberg

26 kommentarer

  • Claes Hemberg säger:

   Kent, det kommer naturligtvis. Vi måste bara börja någonstans. Nu börjar jobbet med Gofido 2. Exakt ngt datum för villaförsäkring är inte spikat. Om du vill kan jag lägga in ditt namn på listan för ”villaförsäkringar”. Så att du får ett förslag så fort som möjligt.
   /c

  • Claes Hemberg säger:

   Jonas, du ser att efterfrågan pockar. Det är ju underbart. Att du och fler är engagerad. Och naturligtvis tittar vi även på dessa. Exakt vilken ordning vet jag inte. Men om du vill så kan jag lägga din mejl på vår ”bil-list” och även på ”villa-listan”!. /c

 1. Niklas säger:

  Kul att höra. Bra med nya företag inom den branschen. Men, jag tycker inte alls det verkar billigare? Betalar idag 90kr för min hemförsäkring men kom inte ner under 130kr hos Gifodo. Tycker inte alls ni verkar vara billigare. Och då valde jag bort massa saker.

  Mvh

  • Claes Hemberg säger:

   Niklas, naturligtvis finns det undantag. Bra om du hittat hem redan. I snitt ska den ligga någonstans 20-30% under listpriserna. Själv kom jag ned 51%. Måste ta tillfället att fråga: om dina kvm, försäkrat belopp och självrisk. Eller ser du själv var priserna skiljde sig mest? /claes

   • Niklas säger:

    Hej Claes. Givetvis men tyckte att priset var förvånansvärt högt. Har själv jobbat inom försäkringsbolag tidigare. Bor litet på 30kvm, 1.500.000 försäkrat och sjr 1200kr.
    Men gillar valmöjligheten till att skräddarsy försäkringen ni ger, grymt! Men då tycker jag att ni bör vara billigast på marknaden om man gör valet att välja bort så mycket som möjligt i försökringen.

    Ha en fin dag.

  • Claes Hemberg säger:

   Tony, hyresrätten kan du fixa direkt. Dina andra favoriter återkommer jag till inom kort. Vill du så kan jag lägga din mejl till våra ”villa-lista”, så att hamnar först i kön. /c

 2. Alan säger:

  Jag tycker att det är viktigt att informera att Gofido inte är ett försäkringsbolag utan en försäkringsförmedlare. Vilket försäkringsbolag är det som ligger bakom? Kan vara bra att upplysa om detta med.

  • Claes Hemberg säger:

   Alan, kul att du är så detaljintresserad. På hemsidan framgår att Eir är de som bygger försäkringarna i praktiken. Vill du veta mer eller har fler frågor så pröva gärna coacherna på kundteam@gofido.se

   • Anders säger:

    Hej,
    Eftersom ni är en försäkringsförmedlare så skulle jag vilja veta kostnaden för förmedlingen?
    Hittar endast detta i era villkor: ”Gofido får ersättning från Eir Försäkring AB för de förmedlade försäkringarna och den baseras på den totala premievolymen och skaderesultatet”

    Tänker om ni vill vara transparant med alla kostnader så tycker jag detta ska framgå.
    Du kan väl ta dig själv som exempel?

    /Anders

    • Claes Hemberg säger:

     Anders, eftersom vi skräddarsyr försäkringarna varierar marginalerna kund för kund. Det finns inte en fast nivå, utan är ibland bara några få procent och ibland bredare. Det gör att vi kan jobba ned bredare marginaler, steg för steg för att fylla på innehållet och samtidigt sänka priset. En rörlig marginal kort satt. Den som kan frågan bäst är vd: annika@gofido.se

     • Anders säger:

      Mig veterligen så ska det tydligt framgå vid tecknandet av försäkringen. Att det är rörlig del förutsätter jag då olika objekt har olika risk. Det du skriver säger inte mycket Claes.. svara istället vilken % som ni tar. Ta ett exempel på din egen bostad. Du har ju alltid varit noga med transparens eller har det svängt nu när du inte jobbar åt Avanza?

 3. Lina säger:

  Hade varit trevlig om det gick att betala med kort istället för direkt från Bank. Jag hade också gärna betalt hela summan på en gång istället för autogiro. Priset blev ungefär hälften mot min nuvarande försäkring. Jag räknade på 20års inflation och då borde min nuvarande försäkring kosta ungefär som Gofido.

  • Claes Hemberg säger:

   lina, att betala med kort vara en god idé. Det ser jag till att skicka vidare till utvecklings-Miko. /claes

 4. Lina säger:

  Hej Claes!
  Jag var precis på väg att byta till Gofido. Jämför villkoren med min nuvarande försäkring. Då ser jag att Gofido inte gäller i länder dit UD avråder. Så för min del faller det på den. Just nu avråder ju UD mot i princip alla länder (utom deras udantagslista) och inte de som tidigare ansågs ”farliga”.

  Försäkringen ersätter inte: Den vanliga försäkringen och resetrubbelförsäkringen gäller inte för något som inträffat i land eller område dit Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa vid tidpunkten för avresa

  Min nuvarande försäkring gäller inte fullt ut om jag får Covid-19 utomlands, men bryter jag t ex benet så gäller den som vanligt. Det är tyvärr en show stopper. Vissa länder kräver att man har en giltig reseförsäkring. Då kan jag tyvärr inte byta till Gofido.

  • Claes Hemberg säger:

   Lina, bra att du som har många specialresor kollar just exakta gränser för reseförsäkringar. Personligen har jag inte några häftigt gränslösa resor i planerarna. Och därför klarar jag mig utan reseförsäkring. Kika förresten också gärna på ditt betalkort. De har ofta starka reseförsäkringar. Så att du inte dubbelförsäkrarar dig. Hemska tanke. Och om du vill diskutera mer så tala gärna med våra coacher på kundteam@gofido.se
   /claes

 5. Erik säger:

  Gillar möjligheten att få välja, men varför rekommenderar ni så hög självrisk (3000kr)? Haft min nuvarande i 4-5 år och haft en skada om året, med det som ni tycker jag ska välja hade jag fått hjälp med max en av de skadorna hos er. Hade känt mig lurad om jag inte vetat bättre och tecknad med 3000kr i självrisk när jag ska försöka få hjälp sen.

  • Claes Hemberg säger:

   Erik, att du har en skada om året, låter fruktansvärt oturligt. Men bra att du har koll på det, och väljer därefter. Personligen väljer jag så hög självrisk jag kan. För jag räknar med få eller inga skador. Vill du diskutera mer fast och vägval, så prata med våra coacher direkt på kundteam@gofido.se.
   /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *