Hem » Har tech rusat klart?

Har tech rusat klart?

Pandemin kommer att leva kvar – som året för det stora teknikskiftet. Det var då techaktier fick sin historiska renässans. Medan värdeaktierna hamnade i skuggan. Men kan bilden hålla i sig? Ja och nej. I en mer tudelad aktievärld behövs bägge.

Pandemin har skakat om inte bara samhället. Börsen är också omskakad, mer än vi kanske idag ser på ytan. Redan för fem år sedan började tillväxtaktier växa mer och värderas betydligt högre. I år har de tagit fart på riktigt. Bolag växer 50 och 80 procent är inte ovanligt. Och bolagen tjänar pengar. Dessutom kan växa vidare…

Vi har sett dessa lappkast mellan tillväxt- och värdeaktier tidigare i historien. Men nu är det kanske annorlunda. Nu växer techbolagen på höjden och bredden i en helt ny skala. Därför kanske inte pendeln slår tilllbaka närmaste åren. Lägg till att räntorna är nära döda. Det har ändrat kraven på börsen:

Bolagen inom tech tycks vara ohejdbara. Vilket de förstås inte är. Men kraften och växten de har nu är något helt nytt.

Bolagen inom värde tycks vara trötta. Men ändå har de en rolla att spela, även om inte så tongivande.

Några techaktier kommer naturligtivs klara att växa vidare, med växande pris, medan andra kommer att snubbla och stupa. En berg- och dalbana för tech, att vänta, med andra ord. Själv har jag här valt mer erfarna techbolag.

Det försiktiga värdebolagen samtidigt har utvecklats långsammare. De kommer snart bättra sig. Eftersom räntorna världen över är så låga. Då kommer vi att se köpare gå in även här.

Men värdeaktierna har ett tydligt tak. De har svårt att springa ikapp tillväxtaktierna, som växer så enormt mycket mer. Titta bara på USAs största bolag senaste 20 åren (till höger). Skiftet har pågått länge.-

Istället för att tala om aktier och räntor kommer vi framgent kanske tala mer om tillväxt- eller värdeaktier. Och helt glömma räntor är när döden. Vi får en värld där tillväxtaktier är vår nya aktievärld. Som både kräver kapital och ger tillväxt. Medan värdeaktier blir mer av en ny mer stabil avkastningsvärld. En kassako.

Här ser jag två olika värdebolag. De finns inom infrastruktur som Telia, Dustin, Intrum, ICA och Fortum.

Men de finns också flera värdebolag inom branscher på dekis. Jag tänker på oljebolag, tobaksbolag och storbanker mm. Branscher som utmanas inte minst av bolag inom tech. Istället för olja väljer vi hellre gröna energibolag. Och istället för gamla storbanker finns unga nischade aktörer. Istället för tobak som giftigt nöje finns växande spelbolag, musik och bokbolag på börsen. Just nu är dessa bolag unga och växande, men de ska också bli värdebolag längre fram.

Hur väljer du nu?//claes hemberg

 

5 kommentarer

 1. Jacke77 säger:

  Hej Claes.
  Själv gör jag ingetting och låter allt vara i 100% LF Global indexnära. Automatisk månadsspare. Jag håller mig till global snittet. Det känns både tryggt och det ger fin avkastning långsiktigt. Det är sällan man kan göra så mycket fel om man följer den strategi. Jag slipper välja själv och låter den globala marknaden göra sitt jobb långsiktigt. Kopplar bort alla kortsiktiga kännslor på börsen. Mvh.jacke77

  • Claes Hemberg säger:

   Jacke, absolut är din breda fond det bästa för de flesta. Min text vände sig snarare till de som har en tro att tech är allt…/c

 2. Tomas säger:

  Jag testar liiite tech och lite småbolagsfond samt Handelsbankens hållbar energi i någon slags momentumstrategi, både i tjänstepension, privat och PPM. Tänkte testa momentumidén med en liten del av kapitalet för att riska lite mer och se det som en hävstång. Vi får se om det funkar framgent, annars går jag tillbaka och stannar i index och AP7 Såfa.

  • Claes Hemberg säger:

   Tomas, ”liiite tech och småbolag” låter klokt. Små steg är antagligen alltid den bästa farten…AP7 Såfan är ju bred, men belånad. Detta borde vara en smart lösning när räntorna är låga och olika branscher rör sig så ryckigt på börsen. Ser fram mot att höra hur du tycker det artar sig. /c

   • Tomas säger:

    Tack, jag är en försiktig general över mitt kapital, ”better safe than sorry” får gälla för mig. Jag återkopplar i frågan, just nu ser det bra ut, men kort tid är ju ingenting i den här världen. Kanske kan jag utvärdera mest tillförlitligt först efter 3, 5 och/eller 10 år!? I´ll be back.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *