Hem » Tumult i bo-frågan

Tumult i bo-frågan

Bostäder har sällan varit en hetare fråga. I höst lär tumulten bli än mer ojämn. Det syns redan i siffror om utflyttning, råvarupriser, digitalisering, energi, klimat och inflation. Därför börjar bostadsutvecklaren Götenehus och jag ett samarbete; att förklara bo-frågan.

Bostadspriserna på lägenheter och villor har sällan rört sig mer överraskande. För ett år sedan var det många som väntade sig en större prisnedgång. Flera lägenhets- och villabyggare var snabba att permittera.

Men pandemin gav raka motsatta effekt. Plötsligt ville 10 000-tals svenskar flytta ut, köpa, bygga ut och bygga nytt. Tomter har ofta blivit dubbelt dyrare och vanliga hus 50%-iga dyrare. Frågan är OM och NÄR priserna kan stilla sig eller falla? Och hur ska den nya dyrare bo-värld kunna fungera?

Frågorna är särskilt heta eftersom 2 av 3 svenskar äger sitt boende. Och de är rekordbelånade, räntorna rekordlåga och löneökningarna är små. Frågan kan därmed snabbt rucka hela landets ekonomi. Det har vi sett tidigare, i krisen 1990 och 2008.

Att bostadsägare behöver bättre fakta och vägledning är det ingen som tvekar över. Det var därför som vd på Götenehus Andreas Gustafsson hörde av sig i mars. ”Vi behöver förklara bo-frågan. Köparna är ofta novisa amatörer. Medan säljarna är hårdkokta proffs.”  Sedan dess har vi diskuterat flera frågor och arbetssätt, som kan stödja svenskarna i bostadsfrågan.

Mer om  Räntor, Bostäder, Inflation

Exakt hur vi ska samarbete kommer snart visa sig. I veckan träffade jag alla ledande chefer, vid företagets husfabrik i Götene. Vi diskuterade allt från efterfrågan, hållbarhet, råvarupriser och produktion. Kombinationen Götenehus långa kompetens och min erfarenhet av att analysera och förklara, borde kunna bli ett perfekt par.

Nu finns tecken på fortsatta prisuppgångar även under hösten. Samtidigt borde efterfrågan mattas när vi lämnar pandemin allt mer bakom oss. Eller har pandemin satt igång en djupare och mer långsiktig förändring, där städerna inte bara drabbas av butiks- och kontorsdöd, utan även utflyttning?

Bara häromdagen kom siffror på hysteriska uppgångar som plus 50 % i Örkelljunga och flera andra orter. En bra bild av hur bostäder väcker missförstånd. Ja, priset i Örkelljunga beror antagligen på några få affärer. Redan i september kan priserna där vara ner åtminstone 30 %. Men sedan är mer osäkert.

Våra bostäder har aldrig varit så lockande och dyra. Pandemin verkligen flyttat perspektiven. Dessutom påverkas boendet av stora globala, politik och världsekonomi på ett växande sätt. Bo-frågan har blivit global. Därför finns här så mycket viktigt och spännande att diskutera och förstå. Allt hänger ihop.

Vad vill du veta om bo-frågan?    /claes hemberg

Mer om  Räntor, Bostäder, Inflation

4 kommentarer

 1. Marina säger:

  Jag vill veta varför och hur länge centralbankerna stödköper bostadsobligationer? Livrädda för att bostadsmarknaden skall kollapsa? Helikopterpengar dröser ned över befolkningen? Hyperinflation? Det är frågor som bör förklaras för svenska folket.

  • Claes Hemberg säger:

   Marina, tidigare styrde och ställde centralbankerna genom att sätta ett pris på valutan. Det gick dåligt. Hellre då ha fria valutor och styra med räntan. Men när räntan är noll så är även det verktyget hyfsat trubbigt. istället för att sälja räntor försöker de påverka ekonomin genom att köpa. Köpa obligationer stödjer marknaden. Det kan vara inom bostad, företag eller andra räntor. Hur länge det pågår? Nja, åtminstone till höstkanten. Några förväntar sig längre.

   Helikopterpengar brukar syfta på pengar direkt till konsument för att få igång handlen. USA gjorde det i fjol. Någon sådan behöver vi inte nu. Ekonomin är på väg tillbaka.

   Hyperinflation. Senaste vi såg det var ju på 70-talet. Om vi nu tänker oss inflation över 5% per år som typer. Men där är vi ju knappast, med galloperande oljepriser och stor arbetslöshet. Då var inflation något som skulle hålla igång ekonomin, trodde centralbankerna. Där har vi lärt oss en del. I dag vill de snarare håll i inflationen. Kring 2%. Inte så mycket mer och inte så mycket mindre – ger bäst stöd till samhälls-maskineriet. Tänker de.

   var det etts svar?/ C

 2. Anders säger:

  Hej Claes
  Man har nästan alltid sagt att köpa bostad, helst med lagfart, är en bra långsiktig investering. Håller du med om det i dagens läge? Hur hade du själv agerat idag om du som jag bor i hyresrätt med litet kapital?

  Kanske bättre då att köpa semester/framtida pensionärsboende i t.ex spanien där priserna ännu är låga?

  Mvh, Anders

  • Claes Hemberg säger:

   Anders, bra fråga som många säkert funderar på. Efter senaste 2 årtiondenas fullständiga raket i bostadspriser är det så att en måste fråga sig. Kan detta fortsätta?
   Det beror på:
   – trenden har varit sjunkande ränta. Vilket nu knappast går längre, utan den trenden är över.
   – svenska folkets löner stiger knappast i någon attraktiv fart, för att ge utrymme för fler dyra bostadsköp.
   + å andra sidan så kan senaste årens trend med ökade fjärrjobb verkligen skapa nya favoritadresser.
   + vilken bostadsadress du talar om. Flytt-strömmarna gör ju att vinnarna lär variera en hel del.

   Spanien mfl? Personligen kan jag inte alls spanska priser, skatter, adresser eller marknadsförutsättningar. Utomlands hyr jag hellre. Det gör för många osäkra faktorer.

   /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *