Hem » Flyttkalaset juli 22

Flyttkalaset juli 22

Äntligen: vi får vi makten över våra egna stora gamla pengar (pensioner). Så många årtionden har politiker tvekat och svenskarna väntat; för att skaffa sig mer i pension; genom att välja lägre avgifter och bättre fonder. Nu blir det stora flyttkalaset nästa sommar. Här min raka flytt-plan.

Sedan 80-talet har vi förmånligt sparat till vår egen pension. Men ingen påpekade att pengarna var låsta i dyra avgifter och dåliga fonder. Så har det pågått i över 30 år. Vi är hela 1 miljon svenskar som drabbats.

I mitt fall är det pensionsbolaget Skandia som har vägrat mig rätten att flytta mina egna sparpengar. Avtal är avtal, hävdar de. Som att livegenskap är okej. Och politikerna tog dem inte i örat.

Vem tror att Skandia-säljaren som ringde mig som 22-åring förklarade att jag frivilligt skulle 1) bli inlåst i årtionden och 2) betala hittills över 500 000 kronor i avgifter.

Genom åren har jag också pratat med fyra olika finansmarknadsministrar om frågan. Österberg, Odell, Norman, Boman…  Sakta har pensionsbolagens ruttna moral fått politiker att reagera. Att de gamla pensionsjättarna själva inte reagerar är nog så talade. De ska vara ”ömsesidiga” säger de.

För tio år sedan krävde politikerna att nystartade pensioner från 2007 blev fullt fria. Men inte våra gamla pengar… där satt jättarna Folksam och Skandia på tvären. För konsumentens bästa?

Nu efter 32 år fast hos Skandia blir jag fri nästa sommar. Bara för att jag blev uppringd av en Skandia-säljare när jag fått ut min första lön. Långt innan utveckling mot prispressare och breda nya spännande fonder fanns i vårat medvetande.

Regeringen föreslår nu att ALLA pensionspengar ska bli flyttbara. Inte bara nya pengar, utan alla. Förslaget väntas bli verklighet 1 juli 22. Tack nya finansmarknadsminister Åsa Lindhagen.

Nu till slut, kan vi svenskar välja pensionsbolag själva. Med 1) utan kontoavgifter och 2) låga fondavgifter och 3) ett brett utbud. Hurra. Detta kan ge var och en av oss mer i pension .

/Claes Hemberg

 

 

 

 

10 kommentarer

  • Claes Hemberg säger:

   Mackan, att statliga pensioner skulle bli fria har jag aldrig hört något ens tänka. Det ska ju bara en cementerad trygghet. Och ska Ap-fonderna ha en chans att förvalta pengarna så skulle serier av mass-in- och mass-sav-hopp inte funka. Här krävs längre planer. /c

  • Claes Hemberg säger:

   Gustav, Ja, privata blir äntligen flyttbara. Men inte kollektivavtalade. Där vill facket och arbetsgivare inte släppa taget. De skär ju emellan åtskilliga miljoner där varje år. För noll nytta för medlemmarna. /c

 1. Peter Neander säger:

  Det är ju riktigt goda nyheter, jag har också pengar på Skandia som de vägrar flytta pga avtalet tecknats innan ett visst år.

  • Claes Hemberg säger:

   Peter, ser fram mot att höra hur det går för dig: Får se vem som är snabbast. Jag började spara 1987…. Mitt livs dyraste misstag. Hundratusentlas kronor har gått upp i rök… i avgifter.

   • Peter Neander säger:

    Claes, min tecknades 2002 så det är säkert också åtskilligt som försvunnet i avgifter på den också. Jag kanske ska summera avgifterna, med hjälpa av Excel en dag. Det blir att hänga på låset för att flytta ut.

  • Claes Hemberg säger:

   MG, allt efter 2007, är redan flyttbart. Men bara privata. Ej kollektivavtalade.
   Snart allt privat pensionssparande (inom tjänstepension och privatpersion, men ej kollektivavtalade)
   /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *