Hem » Trist rekord i spekulation

Trist rekord i spekulation

Corona stressar till börskrasch och hejdlös gissningslek. Börsens bolag klarar sig. Men småföretag och privatpersoner med små kassor kan hamna i knipa. Under tiden behöver vi andra bara vänta ut viruset. Och det kan ta 3 eller kanske 6 månader…Aldrig har vi sett en sådan hissnande gissningslek på världens börser. Priserna hoppar på upp och ned, på ett tillsynes oseriöst sätt. Under värsta finanskrisen 2008 nådde svängningarna ca 60 på den så kallade VIX-skalan. Igår nådde den 83. Ett trist världsrekord. Inte konstigt om börsskärmar gör oss åk sjuka.

Just dessa hopp kör nu tillfälliga sönder förtroende för företag, planer, budgetar och idéer. Det är djupt beklagligt. Men orsakerna till turbulensen får vi beta av en i taget:

Orsaken är 1) att vi saknar enkla svar. För viruset tar inte hänsyn till vanliga krispaket från politiker och centralbanker. De kan bara dämpa efterverkningar som arbetslöshet och konkurser. Själva viruset kan bara mötas med sjukvård.

Orsaken är 2) också att utgången dröjer. Kina visade att det viruset går att hantera effektivt. Lika mycket som Italien visade att det kan bli extremt svårt att förutse. Nu väntar vi på hur Europas olika länder tar sig igenom nålsögat. Det lär ta några veckor, av turbulens, som vi ser just nu.

Orsaken är sedan 3) att viruset breder ut sig över USA. Det lär pressa börserna ytterligare en gång, i ett kanske tredje börsras. Och hur länge viruset kan dröja sig kvar i USA är förstås omöjligt att veta. Men därefter lär vi kunna pusta ut. Om 3, 6 eller 9 månader.

Orsaken också 4) alla hårt belånade. Flera år med låga räntor har lockat folk och företag att låna för att spekulera i både maskiner, aktier, bostäder och fabriker. Det straffar sig nu. Då värdena faller tvingas de betala tillbaka. Detta märks på börsen, hos företag och privatpersoner. Men också i nya unga bolag, som kommer tvingas stänga för gått.

Ytterligare ett krus är alla tysta bolag. Deras få ord eldar på spekulationenDeras tystnad göder ett tomrum med rykten. Om 6-8 veckor börjar storbolagen berätta om årets första tre månader i sina rapporter. Och utblickar, blir nog så viktiga.

Börskrasch låter allvarligt. Men det är vad vi kallar börsen när den är på minus 27% på bara några veckor. Börsen är i själva verket tillbaka vid nivåerna för 3-4 år sedan. Och vi hade en fungerande ekonomi då också.

När vi kommer förbi den här puckeln av osäkerhet, kommer ekonomin sakta tillbaka. Särskilt i de stora bolagen. De är ofta både tåliga och välskötta. Och de har goda kontakter med banker, politiker och myndigheter. Svårare kan det bli för småbolag, enmansföretagare och affären på hörnet. För varje företag är ingenting utan sina kunder. Och är kunderna hemma så blir det tomt i företagens kassor.

Vi kan nu bara hoppas att banker som fått extrapengar av staten att låna ut, också har kapacitet att möta krisande bolag och privatpersoner. Så vi inte får många onödiga konkurser, vilka lätt blir fallet när börsen gör stora kast och konsumenterna hellre stannar hemma.

Vad och vilka tycker du glöms bort i debatten? /claes hemberg

 

2 kommentarer

 1. Johansson säger:

  Hej

  Om vi spekulerar:

  Vid nästa okända virusutbrott som troligtvis kommer i framtiden, är det inte lika bra att trycka på ”sälj allt”-knappen direkt?
  Med denna historik i bagaget, hur hanterar börsen nästa okända virusutbrott?

  Jag kommer ju komma ihåg detta och sälja väldigt tidigt nästa gång

  • Claes Hemberg säger:

   Johansson, så tänker nog flera. Men det är ingen lösningen på själva viruset. Här behöver vi snarare diskutera hur samhället hittar sin väg i virusvärlden/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *