Hem » Extra rapport nödvändig

Extra rapport nödvändig

Tysta börsbolag förstärker den ekonomiska oron. Bolagen borde ge ut en mellanrapport. Nu. Att vänta till kvartalssiffrorna i slutet av april blir en tärande ökenvandring i osäkerhet. 6 veckor bort. En rad lånebanker besöker nu bolagen och kräver ut insider-siffrorna. Samma siffror borde vi alla få ta del av.

Extrasändning kallas det när mediebolagen möter extraordinära händelser med fakta och intervjuer. Här har de börsnoterade bolagen en hel del att lära. När Kina nu hämtar sig i rask takt är det snarare bolagens tystnad som skakar nu börserna mer än själva viruset. En epidemi som vuxit till en infodemi, kan bara botas med fakta.

Bolagen som vi nu verkligen vill höra ifrån är de med störst Kina-exponering. De är Atlas, Epiroc, ABB, Autoliv och Astra... på många sätt ryggraden i Sverige ekonomi. Visst är de klämda i mars månad. Men redan är ju produktionen i Kina starkt påväg tillbaka.

Några som har insett allvaret är lånebankerna, som lånat ut pengar till bolagen. Dessa bankmän har senaste två veckorna ringt och besökt långa rader av vd:ar. Därmed är lånebankerna numera pålästa som ingen annan. Så att fakta finns framarbetad. Det är helt säkert. Något annat skulle lånebankerna aldrig godta.

Helt hundra är börsbolagens försäljning för januari och februari. De hann ju gå i hamn innan Corona slog sina klor i vår ekonomi. Därmed vet redan bolagen vad 2/3 av första kvartalets siffror slutar.

Att mars-siffrorna är besvärliga kan vi ana. Framåt är också knepigt. Det handlar inte om att vinstvarna, utan att ge en extrarapport, där varje bolag ger sin analys och faktabank. En rimlig uppdatering när allting skakar. Och det är inte svårt. Många bolag har idag så digitaliserade att de i realtid följer hela bolaget. Kvartalsrapporteringen sker dagligen…

En viktig fråga nu är förstås: hur bolagens produktion i Kina och kedjorna av varor kommit igång? Vilka är flaskhalsarna? Ikea har här agerat mer öppet med uttalanden som: ”Vi har öppnat 16 butiker och ska upp till 26 av 32 i helgen”.

Även här hemma finns frågor. Vi vet att många av bolagens säljmöten är inställda. Kanske har även kunder backat ur och ställt in redan tecknade ordrar. En annan varningssignal är kunderna som är ovanligt sena med betalningar. Ja, vi har våra rättmätiga frågor.

Det är just här som lånebankerna skjuter in sig, när de nu i ilfart träffar och pressar bolagen på siffror. Lånebankerna kan ställa full insyn, eftersom de har just lån. Och politikerna pressar på. De vill också att ”bankerna tar sitt ansvar” Därför sitter bankerna nu på fakta och sanningar, som vi alla andra är väldigt nyfikna på och oroliga för. Om banken får veta sanningen, ska väl även ägarna och alla andra det, kan vi tycka.

Ja, färska fakta finns redan framjobbade på bolagen. De har redan gjort hemläxa och serie kris-simuleringar inför bankbesöket. De har räknat, de har planerat och rustat. För det oförutsägbara och för värre än värst. Bolagen vet. Men marknaden har ingen aning. Bara denna asymmetri skapar börsoro.

De bolag som först öppnar på förlåten och berättar vad de vet kommer både få en mer grundande och riktigt motiverad aktiekurs. Dessutom kommer förtroendet för ledningen stiga flera grader.

Naturligtvis undrar alla omvärlden om bolagens utsikter. Men det handlar nu inte om att bolagen ska ge glasklara prognoser, utan att berätta det ni vet idag. För det är en hel del. Framtiden får vi reda ut framgent.

Vilka bolag vill du se berätta mer?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *