Hem » Börskrasch skakar om

Börskrasch skakar om

I dag väntas Stockholmsbörsen öppna minus 6%. I veckan kan vi därmed börja tala om börskrasch. Det är ett hemskt starkt ord. Men det finns anledningar. Nu tvingas bolag planera om.

Börsen väntas idag rasa rejält. Orsaken är kraftiga oljeprisfall. Vilket i sin tur beror på fallande produktion i Kina. Ja, det är viruset som ligger bakom oron.

Och senaste veckorna lär börsen därmed ha tappat hela -15%. Detta tvingar nu bolag att tänka om sina planer närmaste månaderna. Det gäller produktion, inköp och även anställningar. Och fler lär öppet börja att börja tala om ”börskrasch”.

Ja, vi säger det starka ordet när börsfallet skakar om och får mer djupa och även mer irrationella konsekvenser. Det behöver inte betyda ett nytt 2008…  utan får vi snart se att Kinas rullar i gång  på allvar, så kan frågan blåsa över. Tyvärr kan det dröja till 1 maj. Då vi även vet hur bolagens första rapportera passerat

Ordet börskrasch signalerar allvar. När vår omvärld förändras snabbt och i grunden behöver vi planera annorlunda. Korta planer kommer mer i fokus. Vi får höra vinstvarningar, nya lån, omorganiseringar…

Starka nedgångar i börsvärden gör att de bolag och personer som är hårt belånade får problem. De som saknar kassa och behöver ta in pengar lär få bekymmer.

Redan här på morgon har jag hört om inställda möten, vd:ar som behöver se över sin kunder, intäkter,  och stabilitet. Ja, även om detta inte blir en börskrasch som skakar om. Så är det redan en kris, som vi kan lära oss av. Fortsättning följer.

/claes hemberg

Dags att sälja? Det är enormt svårt att pricka rätt i både sälj och köp. Det gör att snabba grepp ofta blir missgrepp. Jag kommer inte sälja idag. 

5 kommentarer

 1. Nisse säger:

  Jag är nybörjare på detta och säkerligen en småsparare i jämförelse även om det för mig rör sig och jättemycket pengar. Förra veckan sålde jag mitt innehav i Danske Bank och Swedbank med en tanke på att gå all in snart igen. Frågan är bara när och med vilken fördelning. Och… ska man göra det INNAN utdelningarna eller vänta ett tag till. Hmm… det är väldigt pirrigt det här.

  • Claes Hemberg säger:

   Nisse, ”All in” kan låta häftigt. Men det är för chansartat. Hellre 5-10 steg in och ut. tänker jag /c

 2. Marcus säger:

  Jag ska under april ta mitt första bolån. Hur påverkas bolåneräntan av senaste tidens turbulens? Kan den rentav pressas ner ytterligare om Riksbanken sänker sina räntor för att få igång ekonomin igen eller riskerar den att stiga? Tacksam för svar.

  • Claes Hemberg säger:

   Marcus, kul med första bolånet. Räntan ser ut att vara låg många år framöver. För att tillväxten och inflationen är så låg. Istället kan du fokusera på att pruta. Så du får ned räntan till snitträntan 1,6% och gärna lägre förstås. Ring runt till fler banker, lyssna in deras krav och bli en tuff förhandlare så kan du spara många tusenlappar varje år! sök på ”pruta bolån” och ”snittränta bolån” så kan du säkert hitta många goda idéer/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *