Hem » ”Oron kan ge finanskris”

”Oron kan ge finanskris”

Oron för finanskris kan i sig leda till en verklig finanskris, visar färska data. Epidemi har blivit en infodemi. ”Coronaviruset i sig tycks inte få så stora hälsoekonomiska konsekvenser, utan det är snarare själva oron som skakar om och är svår att värja sig mot”, säger Peter Majanen, analytiker Quattroporte.

”Oron för Corona är nu enormt stark över världen. Debatten kring Corona är redan större än den värsta debatten kring Brexit och väcker även större engagemang än finanskrisen 2008”, säger analytikern Peter Majanen på Quattroporte. Med analysverktyget Q-ball summerar han varje dag professionella attityder på vårt globala internet.

Peter Majanen samlar och analyserar löpande data från 1,5 miljarder webbsidor och 5 miljarder sociala mediekällor. Det rör sig om 14 miljoner nya data varje dygn. Datan värderas utifrån kombination, frekvens och sammanhang. Källorna är såväl medier, forskare och organisationer. Inga data härrör från privatpersoner, utan alla är erkända professionella källor.

I vanliga fall används analysverktyget Q-ball för att förstå och tolka samhällstrender. Även nyheter som Corona och finanskris gör tydliga avtryck.

”Oron har legat i luften senaste kvartalen, men Coronaviruset tycks ha fått oron att verkligen gracera. Oron för finanskris har verkligen gått i taket senaste veckan. Oron för finanskris är upp ca 250%. Under mina år har jag aldrig sett oron för finanskris slå igenom så hårt och snabbt”, säger Majanen.

Samtidigt tycks oron för själva Coronaviruset ha nått sin kulm och planar ut. Medan oron för finanskris är fortfarande på skarp tillväxt.

”Det är logiskt eftersom vi fått ett allt bättre faktaunderlag när det gäller Corona. Det lugnar. En finanskris däremot är mer svår att överblicka. Mycket beror förstås på de fakta vi kommer att få från näringslivet närmaste veckorna. Förhoppningsvis klarnar bilden och oron kan lugnas”, säger Majanen.

Utsikterna just nu pekar att på oron för finanskris kan tillta ytterligare. Där oron blir en oro i sig. Trots att antalet smittade fallit brant i exempelvis Kina.

”På den nivå som oron för finanskris nu nått, är det svårt att vända tillbaka. Här krävs kraftag från politiker eller mycket övertygande siffror som kan lugna. När jag tidigare har sett motsvarande utveckling när otrevlig saker är på väg hända, så är de mycket svåra att undvika, att vända tillbaka. Det är uppenbart så att oron för finanskris i sig kan skapa en finanskris”, säger Majanen.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *