Hem » Första fjärrchauffören sökes

Första fjärrchauffören sökes

Fjärrstyrd lastbil öppnar för ett nytt yrke. Fjärrchaufför. Med lägre utsläpp och effektivare transporter… En ny roll, en gajd, som blir spännande att följa. Sökande behöver vara nyfiken på att utveckla fordon, tekniktesta ergonomi och mycket mer, skriver GöteborgsPosten. Senaste tiden har jag grävt frågan.

Teknikskiften öppnar för nya tankesätt, kunder, affärsmodeller, yrken, företag… Första fjärrchauffören blir en milstolpe, utöver det vanliga. Helt nya frågor, svar, diskussioner dyker upp hela tiden. Chauffören kommer ha sin stol på Lindholmen vid Göta älv, precis där Göteborgs varvsindustri växte sig stark under flera hundra år. För att sedan styra bilar runt om i landet.

Robert Falck, grundare Einride, talar om en ny värld med större smidighet. Ett samhälle som är rörligare, på ett nytt sätt. Som samtidigt är säkrare och släpper ut noll koldioxid.

– Teknik gör vår tillvaro tryggare. Titta bara på flyget. Efter årtionden av arbete kring säkerhet nådde civilflyget milstolpen noll döda i fjol. Det är en milstolpe. Som bara är möjlig med mer teknik och envishet, säger Robert Falck.

När första fjärrchauffören nu ska ta plats är det en ny spelplan i världen av transporter. Kraven och vägvalen är annorlunda. Chauffören kan köra 1-2-5 lastbilar parallellt. I lika många städer och landskap. Utifrån sin hytt som liknar mest en flygsimulator med fullt datorstöd är det mesta möjligt.

Vägkrogar är ett minne blott för fjärrchauffören. Hen ska göra från ett kontor i göteborgska Lindholmen. Hen hinner till dagis och kan äta middag hemma varje kväll. Chauffören blir en lagarbetare som tillsammans med programmerare, tekniker och många fler ska utveckla branschen fjärrstyrning.

Samtidigt som lastbilarna ska rulla var som helst i Sverige. Genom fullt teknikstöd med kameror, laser, radar och inte minst 3 datorer, får chauffören en överblick som i ingen annan lastbil.

Världens första fjärrchaufför blir en spännande roll att följa. Hen kommer kunna berätta om en värld som vi inte har en aning om. Ett samhälle i allt mer rörelse. Som är på väg att växa fram just nu…

När bytte du världsbild senast?/claes hemberg

2 kommentarer

    • Claes Hemberg säger:

      Det finne en länk i texten. Annars gå in på Einrides hemsida och sök på remote driver. Lycka till/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *