Hem » 20 år sedan it-bubblan

20 år sedan it-bubblan

Börstoppen år 2000 bubblade mest kring några webbmakare och några telekommare. Vanlig industri, skog och konfektion gick närmaste helskinnade genom it-härdsmältan. Nej, det räckte inte med snygga internet-idéer. Det krävdes ny teknik och nya konsumenter. Och namnbyte till ”tech”.

I början på mars 2000 så nådde internet-drömmarna sin första topp. Nya ekonomin sprudlade. Allt var möjligt. Fram till 6 mars.

Måndagen den 6 mars 2000 stod Ericsson i zenit. 832,11 kr. Sedan dess är kursen ned cirka 91%. Nokia är minus 92%. Men bolagen tillhör ändå undantaget. De flesta bubblarna finns inte längre kvar. Vi känner igen namnen bara:… Icon, Cell, Spray, Framfab, Torget, Bredbandsbolaget, Boo…

Att internet skulle skapa en ny slags ekonomi, var på många sätt rätt. Men inte alls så enkelt som pionjärerna beskrev. Det skulle krävas så mycket mer.

Kläder på nätet lovade boo.com. Men inte ens H&M kunde hantera den här revolutionen 16 år senare, när plötsligt näthandeln bröt igenom på allvar. För kunskap tar tid att bygga upp.

Varken tekniken, produkterna eller kunderna var mogna för det. Att det skulle dröja 10 år, innan det fanns början på personliga handdatorer, smartphones. 4G var också ett självklart krav, kan i inse i efterhand.

Spray tänkte år 2000 öppna allsköns bazaar. Men det var långt mellan idé och handling. Amazon och Alibaba visade många år senare hur det kan gå till. De säljer nu både mat, läkemedel mm. Och kraften i nätet kunde vi inte förutse.

Själv jobbade jag sedan 1998 på Avanza. På kort tid hade en bransch av sk nätmäklare blommat upp. Vi var 14 olika. Det mesta av det vi gjorde på Avanza var helt rätt. Men att som vi gjorde öppna kontor i Tyskland, England, Holland och Spanien… höll inte. Det var få samordningsfördelar. Vi stängd ned dem. Av de 14 svenska nätmäklarna fanns snart bara 2 kvar…

Många av 2000-idéerna var strålande nytänkande. Men få lyckas navigera rätt, i praktiken, vilket ändå är det som räknas. Det var som att de inte tordes gripa in, förändra och skapa på riktigt. För de visste inte och vet inte hur de ska agera. Liknande prat kan jag se idag. När tech-jättarna öppnar för små-tech.

Det är idag helt ny värld av riktiga bolag som använder tekniken. Nu är det inte längre hemsidor som är grejen. Nu är det film och ljud, som gäller. 5G öppnar nya vägar, krav och drömmar. Vi har rent av en 5G-bubbla. Men kanske ännu mer en små-tech-bubbla. Allt ska flyttas till nätet, hör inte hemma där. För bara de som gör praktiken av alla idéer är de som lyckas. Återigen.

Senaste åren har vi sett nya bubblande glädjeskutt på börsen. Billiga pengar har eldat på. Enkla designverktyg kan få vem som helst att framstå som app-fantast. Startup-Stockholm är återigen på mångas läppar. Småbolag har senaste åren samlat ihop rekordbelopp på och bredvid börsen. Får vi en liten lågkonjunktur nu så kommer många av dessa skuttar inte få en krona från sina investerare och vi får se en ny mindre it-bubbla blåsa ur. Återigen kommer det inte röra de stora industribolagen ryggen. För den riktiga ekonmin växer vidare, bortom tillfälliga skuttarna…

Vad minns du av it-bubblan?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *