Hem » Räntevapnet ur funktion

Räntevapnet ur funktion

Senaste åren har centralbankschefer ständigt skyddat oss med sänkta räntor. Det fanns liksom inga hot mot ekonomin. Så kom Corona. Och stora börskast. Som lär pågå åtminstone några veckor till.

Centralbanker och politiker har senaste årtiondet hållit uppe vår framtidstro med låga räntor och stimulanser. Så fort ekonomin visat minsta svaghet, så har de tryckt räntor och pengar, för att fått fart på minsta skeptiker. Begreppet  ”TINA” – there is no alternativ – lockade allt mer pengar till börserna.

Men Corona går inte att bota med låga räntor eller stimulanspaket. Utan just här står ryggraden i ekonomin senaste åren – centralbankerna –  fullt svarslösa. De vill förstås inte medge bristen på motvärn. Men börsen visar den misstro som plötsligt givit sig till känna. Vi måste bara vänta ut viruset.

Därför kan börsen falla minus 5% på en dag, flera dagar samma vecka. För utan fakta så blir det bara gissningar och rädsla som styr. Nu är inte ekonomin grundlös, men i en kvartalsekonomi är tre månaders osäkerhet nog så obehagligt.

För just nu har vi få trovärdiga siffror som faktiskt kan förklara våra ekonomi, arbetslöshet eller lågkonjunktur närmaste månaderna. Kina är ju som bekant en svart låda. Lägg till censur. Lägg till att vi talar om ett virus.

Om ett-två år så är det antagligen ingen som talar om Corona. Så dödligt är inte viruset. Men oron för hur den påverkar industrin närmaste månaderna räcker för att ruska om börsen på det sätt vi nu ser.

För industrin och därmed ekonomin kan snart få brist på komponenter. De kan påverka oss 1 vecka, 4 månader eller mer. Vi vet inte. Det kan in sin tur skapa brist på betalningar till bolagen… och den mer allvarliga negativa spiralen kan vara igång.

Så illa väntar jag mig inte att det går. Istället hör jag redan hur stora banker och även även politiker är lyhört träffar bolagen och frågar dem om deras krisplan. Det är bra. Samtidigt lovar och garanterar banker och politiker att de ska göra sitt bästa för att stödja företagen och därmed ekonomin. Varannan svensk jobbar ju med export, så det är en viktig fråga.

Naturligtvis försöker kinesiska fabriker att öppna sina verksamheter. Men öppnar det för tidigt så kan det slå tillbaka med fler insjukna. Just nu talar de kinesiska myndigheterna om att merparten av produktionen ska vara i gång 20 mars. Det ligger några veckor bort. Fram till dess får vi räkna med stora kast på börsen.

Vad väntar du dig? /claes hemberg

2 kommentarer

 1. Tomas säger:

  Jag belånar bostaden till max 50% och går in med lite mer nu…den ökade månadskostnaden för det jag tänkte låna kostar mig 100:- mer i månaden efter ränteavdraget. Opportunist eller inte men jag kör på Ap7 all in och har råd att riska lite på bostaden:)

  • Claes Hemberg säger:

   Tomas, bara du är okej med att botten kan vara både 1 och 2 kvartal bort.
   Vi ser ju ingenting som säger att ekonomin är på väg att tvärbromsa. Några 1-2% tillväxt hit eller dit tål vi ju.
   /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *