Hem » ”Träffar Warren”

”Träffar Warren”

Warren Buffett firar i år jämna 88 år. Jag åker till Omaha och hälsar på vid hans årsmöte med investerarna. Men hans investeringar har haft de mer motigt senaste tio åren. Det blir en spännande diskussion.

Genom årtiondena har Warren slagit börsen med råge. Blickar vi alla åren tillbaka från 1965 så rör sig Buffett-snittet i häraden 20 procent, när börsen med utdelningar givit väldigt nära hälften (9,7%) under samma år.

I fjol tillhör ett av de udda åren där Warren och hans Berkshire inte slog börsen. Han nådde 2,8 mot börsens 4,4%. Men året är också talande.

Blickar vi tillbaka från starten på 60- och 70-talet så var hans avkastning betydligt häftigare i början och idag väldigt nära börsens snitt.

Orsaken, säger några, är storleken på hans köp. Med 1000-tals miljarder på fickan blir det svårare att hitta de riktigt vassa bolag. Men där motsäger Buffett själv storleks-tesen. Hela hans karriär ska han ha prioriterat breda trygga bolag med historik.

Att vi senaste åren med låga räntor givit börsen andra slags värderingar. Tillväxtbolag har värderats upp. Kanske detta ligger närmare sanningen.

Det handlar kan också handla om urvalet av aktier, men på ett annat sätt. Warren själv säger att han undvikit techbolagen. Han förstår dem inte, säger han. Han har undvikit allt från Google till Amazon. År 2001 slapp han därmed allt var techbubbla heter. Men det vi ser nu är knappast en techbubbla. Senaste årtiondet har gamla konglomerat, råvaru- och verkstadbolag tappat till förmån för techbolagen. Förr var det bara Microsoft i bolagstoppen. Idag domineras topplistan av just tech.

Fram till häromåret höll hans tech-skepsis. I fjol köpte han sina första aktier i Apple. Kanske är det en ny Buffett vi ser. Han såg att bolaget lever allt mer på prenumerationstjänster. Så blev till och med Apple mer av ett Warren-bolag.

Samtidigt har Warren rekordmycket pengar på kontot. Naturligtvis bromsar det. Idag rör det sig om en av sju dollar. Eller 15%. Redo för köpa eller skeptisk till börsen? Under finanskrisens brinnande dagar hade han som mest 7-8% cash.

Lägg till att Warren sannolikt låter sina kollegor ta allt större ansvar för förvaltningen. 88-åringen har sannolikt inte riktigt samma energi. Bara därför borde urvalet helt naturligt breddas.

Ja, det finns mycket att lyssna efter och diskutera när vi träffas på årsstämman för hans Berkshire Hathaway i Omaha närmaste dagarna.

Vad vill du veta?/claes hemberg

 

5 kommentarer

 1. Jacke77 säger:

  Hej Claes.
  Warren är kung! Han sa klart och tydligt när han dör vill han ha alla pengar placerade i S&P 500 index fond. ”Gubbar” brukar veta vad dem pratar om. Följer hans råd på börsen och investerar 100% i Avanza Global 0.11% privat. Ppm 100% Ap7 aktiefond. Tp. 100% LF Global index. Varför krångla till det när det kan vara så här smidigt. Månadssparande automatisk i bästa billigaste global index fond. Alltid full investerad på börsen. Inga ut/in äventyr. Lycka till Claes och hälsa aktie pappa Warren. Om man vill ha mer aktivt förvaltning ta rygg på bästa aktiva invästerare finns det smidiga välskötta Spiltan Global investement och Spiltan aktiefond investement. Billig årsavgift.
  Mvh. Jacke77

  • Dr Nilsson säger:

   Jag gör ngt liknande, men man kan ju själv välja att vikta i ett antal olika fonder så får man lite mer flexibilitet när det gäller att sälja för att kunna kvitta mot skatten. Dvs har en fond gått väldigt bra (tex index EU) och har mkt latent reavinstskatt så kanske man vill ha kvar den och så kan man sälja tex index Asien som har mindre latent skatt (bara exempel).

 2. FelixOttosson säger:

  Hej jag undrar hur du gjorde för att besöka stämman, är intresserad av att göra det nästa är.

  • Claes Hemberg säger:

   Hej Felix,

   Stämman var en häftig show. En god vän till mig har varit där många gånger och han hjälpte mig. Låt mig fråga honom hur du enklast går tillväga.

   C

  • Claes Hemberg säger:

   Från Per Börjesson fick jag följande svar: Bästa tipset är väl att beställa hotell och flyg så tidigt som möjligt men det verkade lite lugnare i år. Tror att det går att fixa entrebiljetter bara genom att ta med sig ett kontoutdrag från banken man har aktierna och gå till Will Call i centret som stämman är på fredagen innan och då får man entrebiljetter (alternativt försöka få depåbank i Sverige att fixa biljetterna)
   Håll till godo. /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *