Hem » Professorn sågar 5G

Professorn sågar 5G

Nya standarden för mobiltelefoner, 5G, kan bli en flopp. Det säger Claes Beckman, professor i radio och radar, vid KTH. Det kan få Ericsson och många aktörer inom telekom, att uppleva en genomklappningen i nivå med den i början 2000-talet, säger Beckman, vid dagens, seminarium i radiotech.

Efter 6 månader med fokus på radiotech var jag idag redo för en första rapport. Radiotech: mötet mellan radio och senaste teknologin.

I form av ett första seminarium. Värden är Allgon. På scenen vd:ar från industrin, en KTH-professor och sedan Allgons vd. Vi pratade mycket om den tunga industrin, men också en fråga som direkt berör många konsumenter: 5G.

Och som vi vet innebär nya standarder för mobiltelefoner nödvändigtvis ingen självklar framgång. Ibland ger de tekniklyft och ibland prispress. Eller bägge. Vi minns ofta den senaste lanseringen. Men nästa gång kan mycket väl bli tvärt om.

”4G gav oss möjlighet att se Netflix och lyssna på Spotify. En revolution. 5G ger oss däremot inte alls några sådan häftiga nyheter. Förväntningarna är för uppblåsta. Istället är 5G bara en kostnadsbesparing för industrin”, säger Beckman.

Ericsson tillhör en av de som hissat förväntningarna på 5G. De utlovar en ny våg av smart kommunikation inom industrin håller professorn inte alls med om. Därför måste jag fråga Beckman: Äger du Ericsson?
”Nej.”

Beckman kan tekniken från insidan och in i minst detalj.

”5G-tekniken är inte ny. Den fanns inom militären redan på 80-talet. Nu blir den billigare och allmänt tillgänglig. Det är grejen.”

Sedan 20 år har gruvbolagen styrt sina maskiner med radio. Det är inget nytt. 5G är bara en billig mobil-standard främst för privatpersoner, och inte alls främst för industrin.

”Den som väntar sig att 5G ska få industriell genomslag lär bli besviken. Leverantörerna saknas.”

Även om senaste standarden 4G har öppnat för ny teknik och affärer, så jämför Beckman nu hellre med föregångaren 3G i början på 2000-talet. Den som floppade rejält. Beckman talar om en hype kring 5G särskilt inom finansmarknaden.

”Förväntningarna var högt uppskruvade och resultatet uteblev närmast helt. Ericsson fick säga upp 10 000-tals anställda och börsen störtdök. Vi kan nu få se samma korrektion när 5G nu ska lanseras”

Tror du på 5G?/claes hemberg

9 kommentarer

  1. Magnus säger:

    Det var en märklig inställning. Ericssons nedgång i början av 2000 talet var mer kopplad till IT kraschen och när marknaden hade hämtat sig runt 2006 anställdes det återigen mängder av ingenjörer. 3G var dessutom det som gav oss smartphones, vilket bäddade för 4G. De stora framgångarna med en teknologi som Netflix, Spotify och smartphones var inte självklara när standarden skapades och utvecklades, de kom med möjligheterna med standarderna.
    Hans kommentar om gruvbolagen, som styr sina maskiner med radio är lite som att i början av 2000-talet säga ”Varför ska vi ha kameror i våra mobiltelefoner? Kameran har ju funnits i över 100 år.”

    Han kan ha rätt, vad vet jag, men en sak har jag lärt mig av mina år i teknikbranschen, man skall vara ödmjuk inför teknikskiften, även om man inte ser nyttan med den.

    • Claes Hemberg säger:

      Magnus, herr Beckman menar att 4g varit en framgång, men att 5g inte alls kommer att innebära samma lyft. Att alla tekikskiften inte märks. Denna gång lär den märkas mest bara bra för telekombranschen vinster… /c

  2. Mattias säger:

    Professorn må ha rätt rörande att radioteknologin som sådan. Men framgång mäts inte i teknologi utan nyttjande. Hade 4G varit en ”sådan framgång” om inte streamintjänsterna varit så pass mogna? Att lagstiftning gjort det möjligt att använda streamingteknologin utan att göra övertramp?
    Vad som är intressant är mognaden och efterfrågan på marknaden. Som Professorn säger så kan säkert lejonparten av de användarfall som diskuteras inom industrin funka nog så bra med 4G teknologi. Men vad som inte nämns i diskussionen är att ett teknologiskifte och standardiseringen runt nästa G inte bara handlar om bättre och mer effektivt radiogränssnitt, utan rör hela infrastrukturen. Så vad som snarare bör diskuteras är mognaden på industridigitaliseringen. Om nyttjan av uppkoppling kommer effektivisera och förenkla . Om myndigheter världen över släpper licensierat spektrum till industrin och därmed löser upp monopolet för operatörer.
    En teknologis framgång kommer av hur den nyttjas, inte av vilken potential den har.
    Vad jag egentligen vill säga är att marknaden styr ifall en teknologi blir en framgång, inte teknologin som sådan. Vad resultatet blir kommer vi bli varse.
    Vi har haft vägar i hundratals år, ändå bygger vi nya, bredare, rakare. Men? man kan väl köra på de gamla även med nya bilar? Ja, det kan man.

    • Claes Hemberg säger:

      Rebecca, (konspirationsteorier undviker jag. Särskilt kring global utveckling, och andra fullständigt naturliga skeenden) Ny teknik kommer alltid att skapa och förändra och stänga ned verksamheter. 5G, solceller, elmotorer… påverkar, förändrar, revolutionerar … Det enda vi vet är att vi behöver förändras för att utvecklas. Om 5G blir avgörande eller en parantes vet vi antagligen först om 10 år… /c

  3. Caroline säger:

    Hej!

    Inser att det är en gammal tråd, men jag har hört att 5G tekniken är hälsofarlig och att den därför stoppats i flera städer runt om i världen. Ingen verkar kunna ge ett rakt svar kring detta. Undrar därför om du Claes vet något om riskerna?

    Tack på förhand!

    /Caroline

    • Claes Hemberg säger:

      Caroline, ny teknik bemöts ofta med kritik om ”livsfarlig”. Jo, jag har också möte folk på stan som delade ut ”varningslappar”. När jag testade dem på fakta så blev det väldigt tyst. Hittills har jag inte sett EN enda seriös analys som verkligen säger att 5G är farligt. /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *