Hem » Professorn sågar 5G

Professorn sågar 5G

Nya standarden för mobiltelefoner, 5G, kan bli en flopp. Det säger Claes Beckman, professor i radio och radar, vid KTH. Ericsson och många aktörer inom telekom, kan uppleva en hård motgång, i nivå med genomklappningen i början på 2000-talet, säger Beckman, vid dagens, seminarium i radiotech.

Idag ledde jag ett första seminarium om radiotech: mötet mellan radio och senaste teknologin. För Allgon. Vi pratade mycket om industrin, men också en fråga som direkt berör många konsumenter: 5G.

Nya standarder för mobiltelefoner innebär ingen självklar framgång. Ibland är det tekniklyft och ibland prispress. Vi minns ofta den senaste lanseringen, men nästa kan mycket väl bli en motgång, menar professorn.

”4G gav oss möjlighet att se Netflix och lyssna på Spotify. 5G ger inte alls några sådan häftiga nyheter. Förväntningarna är för uppblåsta. Istället är 5G bara en kostnadsbesparing för industrin”, säger Beckman.

 Äger du Ericsson, frågar jag Beckman.
”Nej”.

Ericsson tillhör en av de som hissat förväntningarna på 5G. De utlovar en ny våg av smart kommunikation inom industrin håller professorn inte alls med om.

”5G-tekniken är inte ny. Den fanns inom militären redan på 80-talet. Nu blir den billigare.”

Sedan 20 år har gruvbolagen styrt sina maskiner med radio. Det är inget nytt. 5G är tvärt om en billig mobil-standard främst för privatpersoner, och inte alls främst för industrin.

”Den som väntar sig att 5G ska få industriell genomslag lär bli besviken.”

Även om senaste standarden 4G har öppnat för ny teknik och affärer, så jämför Beckman nu hellre med föregångaren 3G i början på 2000-talet. Den som floppade rejält. Beckman talar om en hype kring 5G särskilt inom finansmarknaden.

”Förväntningarna var högt uppskruvade och resultatet uteblev närmast helt. Ericsson fick säga upp 10 000-tals anställda och börsen störtdök. Vi kan nu få se samma korrektion när 5G nu ska lanseras”

Tror du på 5G?/claes hemberg

3 kommentarer

 1. Magnus säger:

  Det var en märklig inställning. Ericssons nedgång i början av 2000 talet var mer kopplad till IT kraschen och när marknaden hade hämtat sig runt 2006 anställdes det återigen mängder av ingenjörer. 3G var dessutom det som gav oss smartphones, vilket bäddade för 4G. De stora framgångarna med en teknologi som Netflix, Spotify och smartphones var inte självklara när standarden skapades och utvecklades, de kom med möjligheterna med standarderna.
  Hans kommentar om gruvbolagen, som styr sina maskiner med radio är lite som att i början av 2000-talet säga ”Varför ska vi ha kameror i våra mobiltelefoner? Kameran har ju funnits i över 100 år.”

  Han kan ha rätt, vad vet jag, men en sak har jag lärt mig av mina år i teknikbranschen, man skall vara ödmjuk inför teknikskiften, även om man inte ser nyttan med den.

  • Claes Hemberg säger:

   Magnus, herr Beckman menar att 4g varit en framgång, men att 5g inte alls kommer att innebära samma lyft. Att alla tekikskiften inte märks. Denna gång lär den märkas mest bara bra för telekombranschen vinster… /c

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *