Kvinnor har haft politisk rösträtt i 100 år. Men i majoriteten av maktens korridorer är de ännu inte inbjudna. Det säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright. ”Först om 20-30 år väntar vi oss lika rösträtt även i maktens korridorer. Och det handlar inte bara om jämställdhet, utan vad som är bäst för samhället, säger Amanda Lundeteg, vd Allbright.
24 maj 1919 beslutade riksdagen att införa allmän rösträtt för kvinnor. Det skulle dröja två år till dess att kvinnor röstade första gången 1921.
”För hundra år sedan handlade rösträtten om politiska val. Idag talar vi om rätten till maktpositioner. Det är där vi förändrar samhället direkt och konkret”, säger Lundeteg.
I olika branscher och roller ser förutsättningarna mycket olika ut. Svenska börsbolagens styrelser kan nå lika rösträtt redan inom närmaste åren, spår Lundeteg. Jämställda ledningsgrupper kan ligga 10 år bort. De bästa i läkemedelsindustrin är redan i mål. Värstingarna i kraftindustrin ser ut att dröja kanske 50 år.
”Utvecklingen sker ryckvis. I fjol ökade plötsligt antalet kvinnor på vd-poster till 9%. Det är en symbolisk roll som få andra. Hit når antagligen den lika rösträtten tyvärr först om 20-30 år, säger Lundeteg.
De senaste Allbrightsiffrorna kommer från akademin. Föreställningen om att de upplysta lärde skulle även se kvinnors röster som något självklart kom däremot på skam.
”Våra högskolor och universitet tycks stå mer för tradition än upplysning. Det är tyvärr avslöjande. Just utbildning ser vi är de stora svaret. Det finns mycket fakta som visar på att jämställdhet ökar resultaten i verksamheter. Det borde göra ägarna i staten och näringslivet intresserade”, säger Lundeteg.
Svaret är inte om kvotering, utan utbildning, menar Lundeteg. Idag sker också allt fler utbildningar och seminarier på temat jämställda maktpositioner.
”Än så länge är det mest HR-chefer som deltar i utbildningar och debatt. När vi får se vd:ar, ägare och ordföranden engagera sig i frågan, så kommer vi att få stora framsteg, säger Lundeteg.
Om Sverige var nr 11 i världen att införa kvinnors rösträtt så påminner det om Sveriges roll i topp-politiken och det yttersta internationella affärslivet.
”Runt om i världen tar kvinnor maktpositioner i politik och affärer. En rad länder har haft kvinnliga parlamentsledare som Tyskland, England, Indien och många fler. Även i affärslivet syns många fler kvinnor internationellt. Det handlar om allas rösträtt för gemensam framgång och inte primärt om jämställdhet. Vi ser också fler framträdande kvinnor i mer elitistiska kulturer. Det visar om något att kvinnor tar plats för att öka den gemensamma prestationen. Något vi i Sverige kan bli mycket bättre på,” säger Lundeteg.
///claes hemberg, också styrelseledamot i Allbright.