Elisabeth, 80 år, har lånat pengar i 46 år. Hon har låg belåning. Nu vill hon låna för att renovera taket. Men Swedbank tvärnekar. Hon saknar ekonomi, säger banken. Det är nonsens. Hon har goda intäkter. Ska hon låta huset förfalla eller tvingas flytta? Bara för att banken räknar märkigt.
Elisabeth har bolånat av Swedbank sedan 1974. Nu vill hon renovera taket.
”Var 25e år så är det bra att lägga om. En vill ju inte ha läckage. Men banken säger nej. Jag förstår inte hur banken tänker.”
Banken tycker att Elisabets ekonomi inte tål ytterligare lån.
Men det är väldigt konstigt. Elisabeth har pension och änkepension på 20 000 kr och dessutom hyresintäkter från inneboende på 6 000 kr varje månad. Det ger god marginal för att låna mer.
Lånerådgivaren på Swedbank svarar på Elisabeths propåer att rådgivaren inte kan göra något åt det. Hon pekar på sin datorskärm och skakar på huvudet.
”Våra system slår ifrån. Du måste tåla 7%. Vi måste följa de instruktioner som våra beräkningar ger.”
Elisabet har frågat banken om de tycker hon ska flytta då eller sälja? För det är ju de alternativ de ger henne.
”Ska jag undvika att renovera? Det vore ju direkt dumt. Jag har ett hus värt flera miljoner och väldigt små lån, ska jag då inte ta hand om huset och bevara värdet? Det har jag råd med, gott och väl.”
Banken ger inga svar. Utan hänvisar till 7 %-kravet, vilket vore rimligt om hon var topp-belånad, men hon är ju tvärt om väldigt lågt belånad.
Elisabeths andra val är att flytta ifrån huset. Trots att hon har god ekonomi, goda marginaler och det är finns gott om personer som vill hyra hennes övervåning. Nej, då går hon hellre på tredje alternativet.
Elisabets tredje val är att gå till en annan bank.
”Dessutom visar det sig att jag haft listpriset i flera år, 2,25% ränta. Trots att jag varit kund i 45 år och har låga lån. De har verkligen misskött mig som kund, under flera år.”
Snitträntan på Swedbank är ju 1,6%. Det visar om något hur banken värderar en kund som betalat ränta i 45 år. Jag baxnar…
Elisabet vill renovera taket. Hon vill inte låta sitt hus förgås bara för att banken inte kan räkna bättre.
”Banken agerar väldigt konstigt. Banken äger ju på sätt och vis 14% av mitt hus idag. Vill de att värdet på huset ska falla. Nej, bankens svar är väldigt konstigt.”
Det finns ju banker som erbjuder seniorlån. Men då är räntan dyrare. Och Elisabet vill tvärt om ha lägre ränta. Senaste årens 2,25, är alldeles för dyrt. Snitträntan bland alla sparare är ju 1,6%. Och då har de inte Elisabets goda marginal med bara 14% belåning.
Nej, det är något ruttet med banker, där anställda slutar använda huvudet och bara litar på datorernas beräkningar. Efter 46 år verkar Elisabeth vara tvungen att byta bank.
Vilken bank föreslår du?/claes hemberg
Hej Claes
Det är trist. Har stött på problematiken ett antal gånger bland klienter men även i min egen familj. Det var ett av skälen till att jag skrev kapitlet Låna och få råd! I boken Planera Pensionsuttagen Rätt! Fallet du beskriver är en kopia av min gamla släktings situation. I kapitlet beskriver jag hur man kan lösa /kringgå problemet.
Med vänlig hälsning,
Nils Bacos
Nils, om du inte droppar reklam utan erfarenheter? Vilket är ditt enkla råd?
Claes
Men det är väl FI som ställer krav på bankerna att det måste kunna påvisas återbetalningsförmåga i kalkylerna?! Knäppt system men tror inte det är Swedbank som felar tror mer rådgivaren är stelbent eller har en dålig chef som inte ser verkligheten.
jacob, visst ska Fi se till att bankerna följer reglerna. Men frågan är om inte bankerna agerar mest på eget bevåg. Jag kan inte tänka att Fi vill att pensionärer inte ska kunna renovera sina hus och sedan bo kvar i där. Tvärt om borde ju pensionärer vara de tryggaste tänkbara att låna ut till! /c
Mitt råd är att Elisabeth ska byta till Landshypotek bank. Om man har mindre än 60% belåning får man f.n. 0,47% rabatt från listräntan 1,66%, dvs en ränta på 1,19% förutsatt att man har ett Torde vara svårslaget, och avsevärd bättre än hennes nuvarande bank.
Jakob Kivimäe
Jäv: har själv lån hos Landshypotek bank
Jacob, låter som ett utmärkt förslag. Hoppas de inte är oroliga för pensionärer med goda marginaler/c
Hej Claes,
Situationen du beskriver är precis det Bluestep Banks nya produkt KFK – kapitalfrigöringskredit – handlar om. Den är ny sedan någon månad, liknar Svensk Hypotekspension, liknar inte alls de gamla seniorlånen. Ålder och LTV styr men självklart gör vi en kalp också. Produkten har livstidsgaranti vilket gör att kunden inte riskerar att banken tvingar fram flytt (ref. de gamla seniorlånen) och skuldfrigaranti vilket innebär att skulden aldrig kan bli större än bostadens värde. Bluestep tar risken. Räntan är högre än hos de traditionella bankerna men vi vill hävda att den ändå fyller en viktig funktion på marknaden. Häls. Henrik
Henrik, ”livstidsgaranti” låter kanske bra, men mig veterligen är det aldrig någon bank som skickar ut sina kunder på gatan. Det hände kring 1990-krisen, men inte idag. Nej, de räknar bara kortsiktigt och väldigt onödigt rädda för regelpolisen. De borde lägga mer fokus på penningtvätt istället, måste än ju säga efter senaste kvartalens nyheter. /c